Автентичните” самодейци на читалище „Доростол 1870” с големи награди от Карнобат

 

Самодейците от читалище „Доростол 1870” представиха добруджанския фолклор от карнобатската сцена
Самодейците от читалище „Доростол 1870” представиха добруджанския фолклор от карнобатската сцена

Големи награди спечели Групата за автентичен фолклор „Добруджа” при читалище „Доростол 1870” от провелия се в Карнобат Пети фолклорен събор „Песни и танци на кабата край Касабата”. Силистренските самодейци се завърнаха с купа и два златни медала – за изявените солисти Руси Стефанов и Руска Боева.

Съборът се проведе с участието на 240 групи с близо 2500 певци и танцьори от цялата страна от всички възрастови групи, сред които и деца под 10 години. Ръководени от корепетитора си Пламен Калчев и от организатор Мария Христова, самодейците ни достойно представиха Крайдунавска Добруджа и спечелиха наградите. Председател на журито бе академик Георги Крумов, а един от членовете бе народният певец Георги Костов, който изнесе концерт на финала на събора.

Традиционната цел на събитието бе възраждането и популяризирането на българския фолклор. Освен песенното българско творчество бяха показани и народни танци, пресъздадени народни обичаи, проведоха се ревюта на автентични народни носии, чу се и звукът на кукерски групи.