Айдемирските кукери ще гонят злото и от руската столица Москва

От днес до 27 февруари представителна група самодейци от Народно читалище “Родолюбие – 2006“ в с. Айдемир ще участва в ежегодния фестивал „Масленица“ в Москва заедно с фолклорна група от с. Столетово, Пловдивско и групи от други държави.

Поканата към самодейците е изпратена от сдружение Клуба за исторически реконструкции „Ротобор“” в Москва. Очаква се фестивалът да събере над 5 милиона зрители на легендарния Манежен площад и по улиците в руската столица.

Айдемирци ще участват не само в дефилета в центъра на руската столица, но и ще представят в майсторски класове автентични добруджански ритуали, песни и традиции. Групата е от 42 самодейци. Те ще участват с целия необходим кукерски реквизит за пресъздаване на българските древни ритуали за надмощие над злото.

Община Силистра е оказала пълно съдействие на самодейците. Читалището ще е гост на фестивала „Масленица” и със съдействието на Министерството на туризма на България. Веднага след завръщането си айдемирските самодейци ще бъдат домакини на 45-ия празник на кукерите и маските на 1 март.

Ритуала „Масленица“ ще бъде изпълнен и от Руския клуб в Силистра, съобщи председателят му Нина Георгиева. Традиционните руски ястия за празника ще бъдат подредени в двора на клуба на 29 февруари от 10,00 ч.