Александър Монев от Силистра позна 200 хода на Топалов

Невероятен обрат и поставяне на нов рекорд белязаха края на тазгодишното издание на интернет играта „Познай ходовете на Топалов“, съобщи БТА.

Невероятен обрат и поставяне на нов рекорд белязаха края на тазгодишното издание на интернет играта „Познай ходовете на Топалов“,… съобщи БТА.  Крайният победител в нея е младият шахматен талант Александър Монев, който позна цели 200 хода на Топалов за десетте кръга на „М-Тел Мастърс“ 2009 – най-голям резултат от създаването на играта досега.
Монев спечели, след като изпревари само с едно точно попадение естонеца Валери Голубенко, който водеше във временното класиране до края на деветия кръг.  По традиция играта тече на официалния сайт на „М-Тел Мастърс“ – www.mtelmasters.com и в нея може да участва всеки  шахматен фен.  Целта на играта е да се отгатват ходовете на 19-ия световен шампион Веселин Топалов от десетте партии в турнира. Наградата за спечелилия в играта е партия шах с Веселин Топалов преди старта на следващото издание на „М-Тел Мастърс“.
Победителят Александър Монев е на 13 години и е роден в Силистра. В момента учи в Софийската математическа гимназия. Играе шах от 5-годишен, след като баща му го запалва по играта. На 7 години започва сериозно да се занимава с древната игра. Монев е шампион на България за деца до 14 години за 2009  година, става пети на европейското първенство по шах за деца  през 2006 година, има четвърто място на световното първенство за деца през 2007 година и завършва трети във финалния турнир на детската верига „М-Тел Мастърс Джуниър“ 2009. Любимите му играчи са Топалов и Каспаров.