Александър Сабанов: Архитектът, който е направил проекта за ограда при Турция, трябва да понесе отговорност

Резонно е при такъв дъжд, който се изсипа. Имаше и паднали дървета. Имало е голямо количество дъжд, което подкопа оградата, все пак това е дере, през което минават огромни количества водна маса. В крайна сметка може би е пропуск на архитекта, който е трябвало да направи някакъв отводнителен канал, каза в „Денят на живо”, депутатът от ВМРО, Александър Сабанов по темата за падналата ограда на границата с Турция.

Сумата за този ареал, 30, 40 метра е голяма. По разговори със запознати лица, там изобщо не е трябвало да има ограда, а жива сила, която да пази. Сами разбирате, че жива сила на терен ще излезе много по-скъпо, отколкото да се изхарчат пари за ограда. Мисля, че може би е трябвало да се направи отводнително съоръжение, предвид това, че се намира в дере и от там минават големи количества водна маса, когато има дъждове. Това е грешка само и единствено на проектанта. Няма спор, че има смисъл от оградата. Самите резултатите и хората, които преминават са вече много по-малко. Дали заради оградата или намаления натиск от Турция, но все пак има резултати. Идваха от Европа, гледаха одобриха, не е само мнение на нашите политици. Тя си върши работата, за която е построена, каза още той.

Всички лица, които са свързани и имат отношение по изграждането на оградата и са участвали, трябва да понесат отговорност, или най-малкото трябва да си понесат финансовите санкции за възстановяването. Не мисля, че Валери Симеонов трябва да понесе отговорност. Той сам се определя като „идеолог” на оградата и това е негово право, но той не е наздор на строителството, а човек, който все пак милее да има ограда. Когато тръгна вълната с мигранти, тогава точно беше проблемно и трябваше да има изградена ограда. Тогава никой нямаше против, с течение на времето, мненията се менят. Мисля, че все пак, отговорност ако се намерят, някакви нередности по строителството, или по поръчката, тогава прокуратурата ще си свърши работата. Нека не прибързваме и да ставаме съдници на нещо, което не се е случило още, заяви Сабанов.

Нашите служби със сигурност знаят за случая. Аз лично преди да го хванат, имах информация. Нашите служби знаеха, че този човек е такъв. В Силистра българите живеят спокойно, нямаме проблеми нито религиозни, нито между етносни. Не мисля, че случая е показателен за района. Видно е, че има искирици на радикален ислям, затова и ние сме вносители на един закон за вероизповеданията, който мислим, че с нашите предложения, ще спре най-малкото проповеди и тази искра, категоричен беше депутатът от ВМРО по въпроса за обвинения българин от Силистра, готвел терористична атака в Австрия.