Александър Сабанов: Вината за неприемането на бюджета е на кмета, аз също искам неговата оставка

Скандалът между Александър Сабанов и Иво Андонов не затихва. Вчера кметът Андонов поиска официално оставката на Сабанов, но той също отговори на отправените към него обвинения.

Александър Сабанов
Александър Сабанов

Скандалът между Александър Сабанов и Иво Андонов не затихва. Вчера кметът Андонов поиска официално оставката на Сабанов, но той също отговори на отправените към него обвинения. ..Репортер на Паралел44 зададе няколко от най-парливите въпроси на Александър Сабанов. Ето какво отговори той:
– Моята оставка може да  поиска само партията, която ме е издигнала за съветник и избрала за председател на общинския съвет. Нека кмета да си подаде оставката след неуспехите да извоюва приемането на отчета за касовото изпълнение за 2008 г. и бюджет – 2009. Аз съм пръв сред равни и не определям как ще гласуват съветниците. Ние оставяме вратата отворена , но Андонов трябва да разговаря не с мен, а с политическите сили, които не са „за” бюджета. Вината за неприемането на бюджета е изцяло на кмета и неговия екип. Не е моя работа да защитавам бюджета пред общинските съветници, а на общинската администрация. Условия за приемането на общинския бюджет не са мой ангажимент, защото колективния орган си върши задълженията, след като от началото на мандат 2007-2001 са приети 681 решения, общо 135 пъти са заседавали постоянните комисии. Ако на това се казва неработещ  общински съвет , какъв ли ще е работещият? Наша е работата да контролираме и изискваме, защото именно за това сме избрани от гражданите на Силистра. Условия за работа в постоянните комисиите съществува и точно в тях се дебатира как трябва да се промени бюджета по време на криза. Кмета има две възможности – променяш бюджета или променяш съветниците. Не знам кое е по – правилно и кое по- лесно ще стане? За два мандата като кмет г-н Андонов никога не е приключвал бюджетната година без дефицит. При положение, че държавният бюджет е с излишък над 4 милиарда лева, да приключиш 2008 г. с близо 10 милиона дефицит, е притеснително. Най –опасна обаче е тенденцията за увеличаване на дефицит, тя може да доведе общината до финансов колапс, защото се харчат повече пари, отколкото могат да се получат. Ако общинският съвет приеме бюджета, както е предложен, това може да има катастрофални последствия за общината. В следствие на безотговорната работа на администрацията, общината е санкционирана от държавни институции с 500 000 лева, заложени в бюджета. Единият от тия актове дори не е бил обжалван от администрацията, което за мен е  безотговорно пред силистренския данъкоплатец. Кметът безразборно раздава пари от общинския бюджет на свои приближени и послушковци, включително и на общински съветници, под формата на граждански договори и консултански услуги. По този начин ги прави зависими. Притеснителна е зависимостта на кметовете на населени места и кметските наместници от кмета на общината. Те дори подписват декларации под натиск и се молят са смешни суми за ежедневни нужди. За да станат независими ние предлагаме да разполагат със самостоятелни суми от по 12 000 лв. на селата с кметовете и по 6 000 лв. на селата с кметски наместници. В заключение питам дали е морално да се предлага на гласуване отдаване на мерите в с. Поп Кралево на фирма, в която участва снаха му? Вече е факт, че е излязла, но при внасянето на докладната записка е имала съсобственост във въпросната фирма.