Александър Сабанов от ОП: Натискът за Истанбулската конвенция няма да спре, тя още е в НС

Натискът за ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да спре, ще се опитат пак да я прокарат през НС след като Конституционният съд се произнесе по тази тема. Но каквото и решение да излезе от КС, от Обединени патриоти оставаме твърдо в позицията си срещу Истанбулската конвенция. Това каза в „Денят на живо“ депутатът на ВМРО Александър Сабанов.
Той поясни, че конвенцията изобщо не е изтегляна от деловодството на НС, каквото впечатление остана след интервю на премиера Борисов в бТВ.
„Първо, тя няма как да бъде изтеглена от ПП ГЕРБ, защото е внесена от МС, това са правилата. Тя трябва да бъде изтеглена от Министерски съвет, като към днешна дата тя още е в деловодството“, каза Сабанов.
„Искаме да благодарим на г-н Борисов, че послуша нашия глас, гласа на църквата и на народа, и дръпна ръчна спирачка за Истанбулската конвенция“, добави депутатът, според когото битката за ратифицирането на скандалния документ съвсем не е приключила. ОП обаче твърдо стоят на позициите си, че в нея има опасни за държавата текстове.
„Ние сме срещу тези недотам изгладени текстове на френски или английски. В момента тази Истанбулска конвенция, която е на български, е само текст за четене, за информация е този текст“, допълни Александър Сабанов.
„Но ние така сме я прегледали на английски със специалисти по международно право, които твърдят, че ратифицираме ли я, ще има последици за нас и за страната. Ще се преподава в училищата и т. н.“, каза още депутатът.
Той сподели и свое лично наблюдение от прочита й на английски език: „Не говорим за плашене на хората. Ние сме я чели и то много пъти. И тъй като съм си направил труда, ще кажа, че в нея повече от 20 пъти се използва думата „джендър“ (gender) и само два пъти думата за (биологичен) пол (sex). Ние сме категорични, че няма да я подкрепим“, повтори Сабанов.
Той изрази личното си огорчение от словесните престрелки тази седмица между премиера Борисов и президента Радев.
„Когато първите двама в държавата се карат, това не е добре за държавата, и то по време на европредседателството ни. Това не показва добри сигнали към западните ни партньори“, коментира Сабанов.
„Не беше моментът за такава закачка и заигравка между двамата, а намесването на на г-н Пеевски наля допълнително масло в огъня. Те като двама български генерали и държавни мъже, избрани от народа, редно е да седнат и да се разберат в крайна сметка по всички теми, които са им конфликтни“, препоръча депутатът от гражданската квота на ВМРО.
Той даде като пример планираната в понеделник или вторник среща между тримата лидери на ОП – Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров. След нея ще стане ясно дали ОП ще подкрепи искането за оставката на зам.-председателя на НС Жабланов от БСП.
„Доколкото ми е известно в понеделник или вторник ще има такава среща, за да се уточнят някои търкания от последните седмици. Реално няма някаква кой знае каква кавга в ОП, както я наричат журналистите“, сподели Сабанов.
„Не казвам дали са тайни или не нещата, които ще си говорят, но в крайна сметка как да се чуят по телефона – с конферентна връзка ли? Всичко се решава като седнат на масите, там присъстват и заместниците“, обясни депутатът.
Тогава ще се реши и дали ОП ще подкрепи сваляне на Жаблянов от поста зам.-председател на НС заради изказванията му за народния съд и демонстративното му поведение по време на минутата мълчание в памет на пострадалите от комунизма.
„Мисля, че не е редно такъв изказ да има точно заместник-председател на НС, аз лично бих подкрепил искането за неговата оставка – това е личното ми мнение“, призна Александър Сабанов.
Според него с дебатите за фашизма и комунизма напоследък БСП опитва да втвърди ядрото си – „не знам за чиоя сметка, може накрая да се окаже за тяхна сметка“, предположи Сабанов.
И добави: „Те събраха една периферия (избиратели) покрай президентските избори, която ще загубят с тези приказки“.
По повод съботния Луковмарш Сабанов отсече: „Обединени патриоти няма да участват в него“.
„Категорично казахме, че няма да има представители на ОП, а ако има, те няма да бъдат организирани от нас. Пък и както стана ясно от думите на организаторите в това студио (Боян Расате), те казаха, че нито една от партиите в ОП няма нищо общо с Луковмарш. Нашата позиция е: ние не участваме и не организираме“, увери Сабанов.
Според него президентът Румен Радев не е наложил нито едно вето „по много сериозна тема“, като се мотивира с последното – „за посадъчния материал“.
„Е, може ли президент да налага вето за това? Има много по-важни теми. Много пъти се поставя вето просто да се направи от нещо скандал“, каза Сабанов.
Той посочи за пример извъртането на БСП за последното вето на Радев и то след като социалистите подкрепиха въпросния законопроект на второ четене.
„Реално БСП подкрепиха закона. И въпреки това после се завъртяха как президентът бил прав и как не трябвало да се приеме с мотивите че се били объркали“, каза Сабанов и заключи: „Несериозно звучи от стара партия като БСП – да не следят какво се чете от трибуната“. 

Цялото интервю с Александър Сабанов – във видеото:

1 thought on “Александър Сабанов от ОП: Натискът за Истанбулската конвенция няма да спре, тя още е в НС

  1. Сашо оставете педеругите на мира и се заемете с наистина важните неща.Вдигането на доходите и намаляването на корупцията трябва да са ви цел номер 1,че по нашия край хора не останаха.

    Палец нагоре 9 Палец надолу 0

Comments are closed.