Александър Сабанов: С промените за преференциалния вот партиите отказват да чуят гласа на своите избиратели

Това, които разбуни духовете в парламента, беше преференциалния вот – който ГЕРБ и ДПС отхвърлиха. С така приетото решение член на листата на партията ще може да бъде изместват с гласовете за цял мандат – което е почти невъзможно да се случи.

Това коментира народният представител от ВМРО Александър Сабанов в ефира на ТВ Европа.

Според нас, това е голяма грешка от страна на нашите коалиционни партньори. ВМРО не подкрепи текста, защото смятаме, че се нарушават правата на гражданите. Те няма да могат да гласуват за точно своя кандидат от дадена партийна листа. Предложихме президентът да наложи вето над тази част от Изборния кодекс, защото считаме, че е грешно това, което се прие, продължи той.

Разнобой с ГЕРБ няма, но това са политики, които не са били обсъждани между коалиционните партньори – нито в управленската коалиция, нито в малкия коалиционен формат, стана ясно от думите на народния представител. След като няма постигнати договорки, всяка сила решава чисто партийно за себе си какво да подкрепи от предложенията по Изборния кодекс, посочи той. А и реално е нямало как да се случи провеждане на коалиционен съвет, защото буквално до среднощ е продължило заседанието на правната комисия в НС, която е приела какво да бъде гласувано на другата сутрин в парламента като предложения за промени в ИК.

С приетото сега решение не се променя нищо по отношение на честността на изборите. Остават порочните практики на т.нар. корпоративен вот. Но е загуба, защото се прави почти невъзможен преференциалния избор за даден кандидат. Така се отнема възможността гражданите да пренареждат листите на партийните централи. Така партиите всъщност отказват да чуят гласа на хората, своите избиратели, коментира Сабанов.

Друг проблем, който посочи депутатът от ВМРО, е че ГЕРБ не са подкрепили идеята кметовете на малките населени места да бъдат избирани. Ние искахме да се намали от 350 на 150 жители на населено място да имат правото да избират свой кмет, обясни Александър Сабанов.  Той констатира, че с неприемането на това предложение се оказва, че повечето населени места в Северна България няма да могат да избират кмет, а ще им бъде назначаван.

Реализирането на избори в тези малки населени места не би струвало много средства, а и в крайна сметка избори се провеждат за това, за да може хората да посочат кой да ги управлява, завърши Александър Сабанов.

Гледайте на:https://www.vbox7.com/play:1150ca2406