Александър Сабанов: Трябва да се види как ще се финансира сделката за ЧЕЗ и кой стои зад нея

Комисията, която ще проверява сделката за ЧЕЗ, се събира на първото си работно заседание, на което ще бъдат приети вътрешните правила за работата ѝ. В предаването „Преди всички“ Александър Сабанов от Обединените патриоти, който е и член на комисията, обясни какво трябва да бъде свършено:

„На съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите стана ясно, че ЧЕЗ и „Инерком“ имат уговорка да не се разгласяват дадени факти и обстоятелства около финансирането на сделката, което нас много ни вълнува. В крайна сметка, няколко неща са много важни, които трябва да се разберат. Първо, дали ще има сделка. Ако няма сделка, всяко едно действие, което правим ние, е безсмислено, ако не приключат сделката, ако не намерят финансиране от банките, както се изразиха те, че имат достатъчно банки зад гърба им, които ще финансират сделката. Финансирането, след като приключи сделката, то ще стана ясно за обществеността и мисля, че тогава и само единствено тогава ще се осветли сделката“, коментира Сабанов и допълни:

„Пак ще се върна на съвместното заседание, където имаше много въпроси към Държавната агенция „Разузнаване“ за това кой стои зад сделката. И тъй като Държавната агенция „Разузнаване“ няма как да действа на територията на приятелска държава като Чехия, още повече, че Чехия и България сме в ЕС, мисля, че един от най-важните въпроси, които трябва да поставим на агенцията, е да се свърже с чешките служби, които няма как да не са разследвали този случай, тъй като ако за нас това е сделка между две юридически лица, за тях ЧЕЗ е с голямо държавно участие“.

Сабанов коментира още: „Много ми е интересно това арбитражно дело, което са завели всички ЕРП-та срещу България, на каква стойност е и какъв е ходът на това дело към момента. Защото икономически всички други участници в тази сделка, в смисъл отпадналите участници, споделят, че това е твърде висока цена за ЧЕЗ-България и цената е между 225 и 250 милиона евро, някои са дали и 270 милиона. Икономически не е логично фирма Х да даде примерно 300 милиона евро, при положение, че за всички останали цената е нереална. Трябва да се види откъде идва тази увереност на „Инерком“, че когато закупят за доста по-висока цена, отколкото са дали всички останали, ще направят така, че да спечелят от тази сделка“.

Сабанов смята, че срокът от един месец за работата на комисията е крайно недостатъчен:

„Мисля, че за един месец няма да успее тази комисия да разгледа всички факти и обстоятелства, още повече самата приватизационна сделка е доста назад във времето и самата приватизационна сделка най-вероятно е една голяма маса документи, които трябва да се прегледат, да се прочетат, да се видят кой, кога и как, какви действия е извършвал по тази сделка. И другото важно нещо, което е изключено в тази приватизационна сделка, тогава приватизиращият е изключил една много важна възможност, т. нар. „златна акция“, с която държавата може да контролира всякакви такива действия по продажбата и разпореждане с имуществото на ЧЕЗ“.