Алеята към Крепостта, центърът на Сребърна и улица «Седми септември» получиха пари за нов облик

Около водната каскада по алеята към Крепостта ще има кът за отдих и детска площадка
Около водната каскада по алеята към Крепостта ще има кът за отдих и детска площадка

По 10 000 лева е отпуснало Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за реализирането на три проекта на община Силистра. Под мотото тази година „Обичам природата и аз участвам“ в града и село Сребърна нов облик ще придобият три обекта.

Първият от тях ще промени визията на алеята към крепостта „Меджиди табия”, съобщи на пресконференция общинското ръководство. Всъщност, любимото място за разходка на силистренци ще си върне стария облик, занемарен от години. Ще бъдат ремонтирани стълбите, ще почистят водната каскада и отводнителната канавка, а в района ще бъде построен кът за отдих и детска площадка. Нови кошчета за смет и пейки ще бъдат монтирани по проекта на Общината „Да възстановим пътя към нашата история – крепостта „Меджиди табия”. Инициаторите са предвидили и залесяване с нови дървета, както и почистване на растителната джунгла около алеята. Засега чешми и водни съоръжения не се предвиждат поради ограничените финансови средства, но това е само началото, постепенно направеното ще се надгражда, заяви кметът д-р Юлиян Найденов. Към проекта са привлечени активистите на сдружението „За по-добра и красива Силистра” и Ученическият парламент. При обявяване на старта на проекта ще се организира и доброволческа акция в помощ на общинското предприятие „Синева”, което ще изпълнява проекта.

Вторият общински проект, подкрепен от ПУДООС с 10 000 лева е за облагородяване на ивицата по булевард „Седми септември”.

В центъра на Сребърна строителните дейности вече са в напреднала фаза
В центъра на Сребърна строителните дейности вече са в напреднала фаза

Преди месец по пътната отсечка от републиканската мрежа Агенция „Пътна инфраструктура” направи основен ремонт и улицата стана най-красивата в Силистра. Според проекта на Общината общата площ от 4 декара ще бъде затревена, а на места ще бъдат изградени „ансамбли” от дървесни видове. На уличния остров ще работят специалистите на „Ербауер”.

Пак те ще работят и на третия обект, финансиран от ПУДООС – този в село Сребърна. Там строителните дейности вече започнаха, похвали се кметът Георги Иванов. Площадът пред читалището ще е с подменени плочки, които останаха от ремонта на центъра в Силистра. Ще бъдат сменени и пейките, грижи ще получат растителните „оазиси” в хладния парк, за да стане той отново притегателно място за жителите и гостите на селото. Особено внимание ще бъде отделено на възстановяването на Цоневата чешма – дар на селото от братята Иван, Васил и Коста Цоневи, чийто род е с корени от Сребърна.

4 thoughts on “Алеята към Крепостта, центърът на Сребърна и улица «Седми септември» получиха пари за нов облик

 1. Добре е , че се строи , но ще трябва и да се поддържа. А пречиствателната станция в Сребърна работи ли или фекалиите от селото продължават да замърсяват езерото?

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 2. Не работи. Езерото мирише. Доближиш ли до него до обонянието ти лъха мирис на клозет.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 3. Да.Цоневият род е И с корени от Сребърна. Истинският корен и то ПО женска линия е от друго село от област Силистра..
  Изследвал съм това.
  Доказано е.
  Можем и по генетичен път да подкрепим твърдението си.

  Преди години една еврейка ,заемаща длъжност в едно министерство, сподели в разговор с нея,че за тях,евреите, е важно какъв е корена на майката, а не на бащата.
  Тогава и ние ще кажем,че е важно да се знае,че дълбокият корен на горепосочените Цоневци не е от Сребърна.От Сребърна е по-късия корен.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 4. Ще почистят водната каскада, а вода няма да има ? ! ? ! И ако се надгражда както се случи с посадените дръвчета / липички / по случай деня на земята, означава че всичко ще върви по старому.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.