Ало-измамниците се развихриха предколедно

С ударно темпо стартираха последния месец на годината ало-измамниците в Силистренско.За четири дни престъпниците „инкасираха“ над 10 000 лева и злато от три възрастни жени

В последния ден на ноември 83-годишна жена от село Професор Иширково стана поредната жертва, „съдействала“ на полицията за залавяне на престъпниците. Наглостта на измамниците стигнала дотам, че те накарали възрастната жена с такси да стигне до Силистра, където оставила под пейка на детска площадка сумата от 5580 лв.

В понеделник нови две жертви, също възрастни жени, отново взели участие в полицейска „акция“. Така, вярвайки, че помагат на служителите на реда да заловят телефонни измамници, 87-годишна силистренка хвърлила от балкона си 2000 лева и златни накити, а 74-годишна жена от село Калипетрово оставила до дървен стълб на улицата 3000 лева и златни бижута.

По случаите са образувани досъдебни производства.

С поредните три случая от началото на годината регистрираните телефонни измами в Силистренско станаха 40. През ноември бе регистриран и, засега годишният рекорд – най-младата измамена жена на 25 години с най-голямата открадната сума – 17000 лв. Рекордьор си остава месец октомври с измъкнати от силистренци над 53 000 лв., а от началото на годината сумата вече надхвърли 150 000 лв.

За цялата минала година регистрираните телефонни измами са били 47. Според криминалисти и прокурори, обаче, случаите на измами са в пъти повече, но поради срам, „какво ще кажат хората“ и за да не разберат близките им, жертвите не сигнализират правоохранителните органи. В статистиката не се отразяват и инфарктите и инсултите, които измамените, най-често възрастни хора, получават вследствие на преживения стрес.