Антон Кутев в Силистра: През януари може да има нов конгрес на БСП

Ако до 3-4 месеца не се видят реални резултати и стабилизация на па

Антон Кутев
Антон Кутев

Ако до 3-4 месеца не се видят реални резултати и стабилизация на партията, предполагам, че ще има нов отчетно-изборен конгрес, прогнозира днес на редовната си пресконференция в Силистра соцдепутатът от региона Антон Кутев… Според него, от последния пленум ръководството на БСП излязло по-слабо, отколкото влязло. „Излъчването на сила и самоувереност не се случи, случи се само обновяването, това ще катализира процесите в партията и някъде към края на януари е възможно да има нов конгрес“, обясни той. „Големият проблем е, че тия раздори ни вкарват в една опасна спирала, а единството на БСП, което е най-важно в случая, е под заплаха“, коментира соцдепутатът. Според него, чаканите промени в партията вече били под въпрос, защото на „някои членове на ръководството няма да им стигне смелостта, която винаги се наказвала“.
Кутев призна, че не бил обиден на Станишев, задето не попаднал в новото Изпълнително бюро, но го защитавал най-вече заради единството на БСП. „Аз разговарях със Станишев още преди 3 месеца и му казах, че не съм пристрастен към Изпълнителното бюро, но заради цялостта на партията, на пленума призовах новото бюро да бъде гласувано, направих го умишлено“, разказа депутатът. Той допълни, че бламирането на част от хората, като Георги Пирински, които имали място в ръководството на партията, можело да им нанесе щети в чисто морален аспект.
„Всички министри и зам.-министри от кабинета „Станишев“, експерти и специалисти от БСП, подгвят една справка за 100-те дни на сегашното правителство, която започваме да лансираме през тази седмица и в която ще посочим ясно какво трябваше да се направи, защо не е сторено и какво реално се е случило“, каза още Кутев.
Народният представител е подготвил 2 питания през следващата седмица. Първото е до шефа на Агенцията по горите, заради уволненията на служители в Държавното горско стопанство – Каракуз, а второто – до министър Тотю Младенов, в което той ще пита какви мерки ще предприеме правителството за намаляване на безработицата в Силистра и региона.