Арменски свещеник служи в храма „Света Богородица” за Рождество Христово

Armenci Koleda (9)Рождественска света литургия, завършила с водосвет за здраве отслужи вчера русенският арменски свещеник Дирайр Хадавян в 396-годишната арменска църква „Света Богородица“ в Силистра, считана за най-стария арменски действащ храм в България. Помагаха му дякон Мъгърдич Нишанян от Силистра и камерният хор Галя Николаева и Натали Паспелова от Русе. Арменците по света и в частност в Силистра отпразнуваха в едно Рождество Христово и Богоявление на 6 януари, но вчера събитието бе под ръководството на свещеника.

От 1963 г. в църквата в Силистра няма свещеник, но арменците пазят своите традиции. На миряните се раздава светена вода, благословена с кръста и светото миро.

Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра през единайсети век – през 1016 г. стратег на Доростол (Силистра) е бил Джоджик, който е с арменско-грузински произход. Това любопитно сведение от историята е публикувал силистренският историк Иван Занов в книгата си „Арменците в Силистра – минало и съвременност“, която е първото цялостно изследване за арменците в крайдунавския град.