; Артефакти на по 2300 години и древни църкви показаха в Археологическия музей | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Артефакти на по 2300 години и древни църкви показаха в Археологическия музей

С две инициативи едновременно Регионалният исторически музей отбеляза снощи Европейската нощ на музеите. Едната бе изложба на новата колекция антични паметници в Археологическия музей. Това са около 600 реставрирани и почистени от патината на времето антични монети и други културни ценности предоставени от НАП Варна на Регионалния историческия музей в края на декември 2016 г. Ценните антики са отнети от Окръжен съд Силистра в полза на държавата. Колекцията на музея се разнообрази с бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са римска бронзова монета на император Траян /98-117 г./, римски бронзови монети от 3-4 век и медни византийски монети от 6-ти век.

Освен монетите посетителите на музея видяха бронзови тракийски стрели от 4-3 век пр. Хр., бронзови фибули със следи от посребряване, изработени през 2-4 век. Фондът на музея се обогати и с ювелирни инструменти от 4-3 век пр. Хр. и бронзови медицински инструменти от 2-5 век. Токи, висулки, начелници, бронзови маниста от 4-3 век пр. Хр. и още много други антики.

Голямото „имане” бе заловено през ноември 2015 г. в Главиница след предварителна оперативно-издирвателна работа. Бяха намерени и иззети 946 предмета с различни форми и размери, предимно антични монети. Впоследствие след обиски в домове на жители в главинишки села бяха задържани четирима иманяри, познати с битието си на органите на реда.

При откриването на изложбата директорът на Регионалния музей д-р Николай Тодоров изказа сърдечната си благодарност на прокурор Ивелин Чафаланов и на директора на Офиса на НАП в Силистра Иванка Скорчелиева за голямото съдействие културните ценности да бъдат предоставени именно на музея в Силистра. Освен дарението от исторически ценности на музея са предоставени и два професионални металдетектори за бъдещата му работа при разкопки.

Второто събитие в Нощта на музеите бе представянето на обработената и анализирана информация във връзка с откритите катедрални храмове на Дръстър от 9-10-ти век. Най-забележимото откритие по време на проекта за водния цикъл през 2015 г. бе катедралният, епископски и патриаршески храм на Средновековен Дръстър. Двата храма, разположени един над друг бяха локализирани в пространството между паметника на капитан Георги Мамарчев, паметника на Съветската армия и Мола.

На това място приблизително в центъра на цитаделата на Дръстър във втората половина на 9-ти в. е била издигната внушителна трикорабна базилика. През 2015 г. бе разкопана част от църквата. През последните две години след обработка на събраната информация екипът на проф. д.и.н. Георги Атанасов и Кристиан Михайлов успяха да възстановят пълния план на трикорабна триабсидна базилика с дължина около 32 метра и ширина 21 метра. С мощни стени и великолепен градеж, това е третата по големина базилика от Първото българско царство, след голямата базилика в Плиска и Дворцовата базилика във Велики Преслав.

Екипът със съдействието на консерватора Веселин Петров успя да възстанови целия храм и да изготви макети с мащаб 1:100, които посетителите видяха имплантирани в макета на Средновековния Дръстър. Сред разрушаването на тази църква в началото на 10-ти век, приблизително върху нейните основи е издигнат катедралния храм на първия български патриарх Дамян, интронизиран тук през 927 г. Това е най-големият проучван досега кръстокуполен храм не само в Средновековна България, но и изобщо в християнския свят от 10-ти век.

По план той наподобява два знакови храма в Константинопол в 10-ти век, но ги превъзхожда със своите размери, диаметър на купола от 9 метра. Макет и на този забележителен паметник бе изработен наскоро от екипа на проф. Георги Атанасов. За пръв път те бяха демонстрирани на гражданите и гостите на град Силистра в Нощта на музеите.

Коментирайте

Правила за коментиране