Артисти връчиха протестна подписка на кмета

Точно 3351 подписа събраха силистренските театрали за два дни и половина в защита на културната институция на Силистра.
Припомняме, че според стартиралата театрална реформа, досега съществуващия Драматично-куклен театъра „Сава Доброплодни“ бе разделен на две самостоятелни институции, като по-късно стана известно, че „драмата“ ще бъде окончателно закрита и превърната в открита сцена, а от 1 януар

Точно 3351 подписа събраха силистренските театрали за два дни и половина в защита на културната институция на Силистра.
Припомняме, че според стартиралата театрална реформа, досега съществуващия Драматично-куклен театъра „Сава Доброплодни“ бе разделен на две самостоятелни институции, като по-късно стана известно, че „драмата“ ще бъде окончателно закрита и превърната в открита сцена, а от 1 януари, 2011 година, ще премине на подчинение на театъра в Добрич. В отчаян опит да си спасят театъра, артисти и режисьори се разбунтуваха, като подписката бе част от тяхната инициатива за спасението на театъра.
Подписката вече е връчена официално на силистренския кмет Иво Андонов, за да му послужи като аргумент в разговорите с министъра на културата Вежди Рашидов.
Към момента актьорският състав и техническият персонал са в безизходица, без ясна визия за бъдещето си. Никой все още не е получил предизвестие за съкращение или преназначаване. Дебитните карти за заплати са празни от повече от два месеца.
Политици, общественици и депутати от Силистра също се включиха в акцията за спасението на театъра, като сега щафетата поема кметът Иво Андонов.
Алексей МИНЕВ

19 thoughts on “Артисти връчиха протестна подписка на кмета

 1. Господин Минев, написаната по този начин информация, вкарва читателя в заблуждение. Да, наистина театъра бе разделен на Държавен ДРАМАТИЧЕН Театър и Държавен КУКЛЕН Театър, но не театралната реформа, а самия Борислав Ненков, иженарицаемият „директор на театър“, по своя лична инициатива, без да уведоми ръководителите на града ни/според техните твърдения/, предлага на Министерство на културата да ЗАМЕНИ СТАТУТА на действащ оборудван и окомплектован театър, като го превърне в ПРИЕМНА СЦЕНА! Не е ли парадоксално, дошлия отнякъде заврян зет в Силистра /според думите му, вече не е и зет, защото се е развел със силистренката Иванка, въпреки че си живуркат и до днес двамцата в огромното общинско жилище/, така се навря в културния живот на града ни, та чак свят ни се зави! С лека ръка, въпросния пришълец реши съдбата на десетки силистренци и семействата им, изпращайки ги на борсата! В името на личното благоденствие на фамилия Ненкови и в името на отмъщението! Отмъщение към всички които адмирираха преди няколко години изгонването му от театъра заради уронване престижа на институцията. Е, сега това протеже на ПП Герб, не престижа, а срути цяла институция, създадена, отглеждана и градена от гражданите на Силистра и областа близо 7 десетилетия! Според изложението му, Силистра бил малък град и не си заслужавало да подържа професионален театър! А каква е истинската причина, обещавам ви,че много скоро ще я научите! Дано Иво Андонов съумее да убеди министър Рашидов, че мнението на Общинското ръководство не съвпада и не е съгласувано с това на ПИШМАН ДИРЕКТОРА, който ми се струва, че отдавна е готов и за медицинско освидетелстване от психиатър-специалист!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Аз съм напълно съгласен с теб. Но точно Минев не е виновен, той няма право да посочва еднолично кой е виновен и кой не, тъй като е работа на други институции и органи, заради е обобщил съвсем безпристрастно нещата. Но инак си прав/а, аз изцяло подкрепям твоята позиция. наистина Ненков е решил еднолично и самосиндикално да променя статута на театъра, без да уведоми кмета Андонов, най-малко пък областния. И заради това сега Иво Андонов е бесен, мъчи се човека да спаси театъра, тая седмица имал, доколкото знам, срещи с министъра, дано да успее. Успех му пожелавам!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. ….и докато по други места се говори за цялата театрална реформа-каква е,доколко ще да е успешна,тук не се спря с тази „една година“ и този „Ненков“.Толкова е велик,че чак министъра го послушал,май изобщо не схващаш какви ги съчиняваш, драги /не звезден/…то това не е като писането на доноси-помисли малко,де и тогава ги гласи така,че не само ти да си вярваш….ееее,то пък!,да се смаеш от глупост!реформата навсякъде върви и,ако си в час ще чуеш,че и в други театри им ги няма парите и т.н.,и т.н……а защо ли не отговаряш на въпроса само тази година ли не са влизали зрителите в театъра?!!!Стига,/не звезден/,че писна на всички с тоя „Ненков“…!Ненков ли направи Варненския театър МТПЦ,Ненков ли е дал акъл за филхармонии да стават симфониети и виж всичко което става не само тук,та тогава пиши само едно и също-Ненков,та Ненков…ако този театър е бил при нашия Теко едно чудо,как ли само за година ще го сринеш,а?Айде пиши цапаниците си малко по с акъл,де….?!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Съвети от всякакви пишмани не вземам! Особено пък от „артисти“

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Уважаеми колега РЕПОРТЕР/не звезден/, моето лично мнение е, че ако поне половината от подписалите апела 3351 силистренци бяха влизали с билет в театъра един път месечно, може би сега нямаше да водим тоя диалог.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Как да влизат братко, като вече повече от година, гербоизбрания „директор“ води театъра към гибел, вадейки отвратителна, нискокачествена продукция на абсолютна загуба? Проверете например, „супер екшъна“ „Женско царство“ колко средства са отишли за постановката, колко пъти се е играла и какъв приход печалба е донесла? Това е абсолютната визитна картичка на този, който по непонятни причини още не е изгонен от нашия град!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. на въпроса по-долу отговори и ще схванеш колко не си в час и как направо услуга му правиш на твоя „Ненков“…като не знаеш кво да кажеш,поне замълчи….

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. А допреди две години редовно посещаваха постановките, така ли?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. И защо подписката е връчена на кмета ? а не на областния управител ? оставамв с впечетлението,че връчителите правят това с цел пиар на провалилия се по всички линии кмет.Аз се подписах,не заради това,а за запазване на театъра.Този въпрос го поставям и от името на тези,които заедно с мене положиха подписите си .

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Аз също се подписах, и не може от мое име да поставяте въпроса на кого е връчена подписката! Разбира се, че на кмета! Той води преговорите с г-н Рашидов!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. на колко питиета е по време на преговорите ? ************** преговарещия .Ако той имаше поне отмалко качеството да преговаря,Силистра нямаше да бъде най-бедния ,мръсен и бързо турцизиращ се град.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. защо не е връчена на г-н кутев който сее мисли навсякъде по телевизии и сайтове. да вземе да свърши някаква работа

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. А бре Михаиле ли си, Майкъл ли си, не та знам, ама много си дребен бе лелиното, да броиш чашките и залъците кметски! Ако ти стиска дупето, напъни са, па стани и ти кмет, чи да та видим тогива, какви ши са твойти качества! Много сте ми смешни, да знайти! Дърляте са като изоглавени, за неща дет не ги разбирати! То сичко й решену бре, лелините! У Силистра града голема, голема йощи убава, театро ше да нема! Те това е! Ше одим у Добрич! Ха, със здраве!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. аз да не са хваля ама не съм ходил на тятър от 8-ми клас пък и тогава бях отишъл там с биричките и фъстъчки. въобще не ми хареса подстановката, пък и бирата ми се беше разгазирала, а на сичкото отгоре едни дърти лелки ми се скараха, та тгрябваше да одим с авера да къркаме у кенефу.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. забравих да кажа, че фъстъците бяха бирени, да не си помислите че съм отишъл с някой кишу там (аз да не съм селянин)

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. А театърът ни затъва не от две,а поне от десет години по няколко причини. Не добре прецизиран репертоар/ макар да признавам,че има добри находки/, слаба режисура, актьорска недостатъчност.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. Незнам дали е реформа или рИформа, но това е положението – театърът в Сс няма ниво, нито класа. Едва ли за това е виновен единствено този Ненков, дето всички хвърляте камъни по него. И Брехт да възкресите, и Станиславски да стане, с такива „артисти“ плодът е самодеен. Да не обиждам самодейците, че някои от тях са по-артисти от тия с талиматите.
  Сс театър е нещо като националния футболен отбор в момента – без класни футболисти, пък мераци космически и на Лотар Матеус ще му се стъжни живота. Той просто не знае с какво се захваща у Българско.
  Ей на, от дума на дума и пак до ритнитопковците допрях. Карай!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Я дай един пример за театър в България,дето има ниво.Кажи един свестен актьор,български,съвременен…………………………………………………….В страната на комплексираните плюнковци,само ритнитопковци………

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 10. Абе убаво си ни беше театрото! Па и си похождахме, га бяхме свободни! Язък, ша одим у Добрич Лельо Пено, га сме свободни, нама кък!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.