Археологът проф. Георги Атанасов изследва най-големия античен град в Добруджа

Международна археологическа експедиция проучва античния град Залдапа, Добричко, съобщи БТА. В петия сезон на разкопките към българските археолози се присъединиха и специалисти от Франция и Канада, съобщи професор Георги Атанасов, който заедно с професор Никола Бодри от университета „Римуски“ в провинция Квебек са съпредседатели на екипа.

Късноримската и ранновизантийската крепост край днешното село Абрит е най-големият античен град във вътрешността на Добруджа. Първите сондажи в Залдапа прави Карел Шкорпил. Агломерацията на обекта достига 40 хектара. През този сезон екипът проучва четвърта поред базилика, която е изключително представителна, каза професор Атанасов. По думите му сградата, подобно на епископската базилика, открита по-рано, има внушителни размери и на широчина достига 21 метра.

Силистренският археолог коментира, че новата находка изненадва с изключителна мраморна украса и мозаечни пана по стените с позлатени кубчета. Според него може би в Залдапа има още две базилики от ранното християнство, което прави града много специален. Нашето присъствие тук е доказателство за значимостта на обекта в световен мащаб, заяви професор Бодри. По думите му откритията ще дадат нови знания за Римския свят в края на античността. Потенциалът на археологическия обект е неизчерпаем и занапред ще доведем повече студенти на практическо обучение, заяви ученият като посочи, че за следващите пет години по проект са осигурени 250 000 канадски долара, включително и за разкопките на Залдапа.

Северната порта и кулата на Залдапа се проучват от специалиста по римска военна архитектура археолога Браим Ембарек от Страсбург. В международната експедиция по съвместния проект участват и преподаватели от Софийския университет и университета в Лил. Добри Стефанов – кмет на община Крушари, която съфинансира разкопките, съобщи, че Министерството на културата предоставя финансов ресурс за изграждане на покритие над криптите на две от църквите, което трябва да бъде готово до средата на ноември.