Археолози откриха уникална крепост в Силистра

Най-мощното крепостно военно-отбранително съоръжение в Бъл

Най-мощното крепостно военно-отбранително съоръжение в България и изобщо в Европа от III-IV в. до края на Средновековието бе открито при археологически разкопки в Силистра, съобщиха от местния исторически музей… Неговият шеф – проф. Георги Атанасов, е ръководител на научната експедиция, в която тази година участват студенти от България и Молдова – от гр. Тараклия.
Според проф. Атанасов, укреплението е без аналог в късноантичното и средновековното ни строителство. Проучването е продължило 3 години, като през това лято младите археолози са открили нови 3 петоъгълни и 4 триъгълни отбранителни кули от крепостната стена на средновековен Дръстър /Силистра/. Останките му са в рамките на археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ в центъра на дунавския град.

Денислав Денев от музея в Силистра показва една от новооткритите триъгълни кули
Денислав Денев от музея в Силистра показва една от новооткритите триъгълни кули

Учените предполагат, че общо крепостта е разполагала с 50 петоъгълни и 50 триъгълни кули, разположени само на 12 метра една от друга, което всъщност я правело уникална във военно-отбранителен аспект. Подобен случай все още не бил познат на учените в строителната практика изобщо в Европа от онова време.

Част от Южната крепостна стена, върху която археолозите работиха през това лято
Част от Южната крепостна стена, върху която археолозите работиха през това лято

„За съжаление, самата крепостна стена е в много лошо състояние“, коментираха бъдещите археолози. Според тях по време на разкопките, те попаднали на турско жилище от Османския период и предполагат, че неговите обитатели тогава са вземали камъни от крепостта, за да си построят къщата. „Най-вероятно камъни от нея са вземали и други хора, за да си достроят домовете и поради тази причина тя е в лошо състояние“, обясниха археолозите. Те попаднали още и на християнско погребение на жена от вътрешната страна на крепостната стена.

от новооткритите петоъгълни кули
от новооткритите петоъгълни кули

Проучвателните дейности вече са към края. Разработен е проект, който предвижда консервирането и превръщането на крепостта в мощен туристически обект. Ангажиментът към необходимите пари за консервиране се поделял между държавата и общината.