Астрономи и филателисти ще отбележат годишнина от първия полет на човек в Космоса

Председателят на Филателното дружество Христо Христов кани силистренци на изложбата по повод първия полет в Космоса
Председателят на Филателното дружество Христо Христов кани силистренци на изложбата по повод първия полет в Космоса

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката и 55-годишнината от първия полет на човек в Космоса. Той е осъществен на 12 април 1961 г. от съветския космонавт Юрий Гагарин, излетял на борда на кораба „Восток” и обиколил с него Земята за час и 48 минути. Това веднага го прави национален герой на тогавашния СССР и една от най-известните личности в целия свят. Неслучайно именно днешната дата е избрана за празника, честван от 1969 г. насам по решение на Международната федерация по авиация.

Принос в овладяването на космическото пространство има и България, ако се съди по многото й разработки, прилагани успешно от специалистите в тази област. И не само това, защото и ние сме дали на човечеството космонавти, макар и само двама засега. Единият е Георги Иванов, изстрелян на 10 април 1979 г. в орбита около Земята с кораба „Союз-33” като член на международния му екипаж с командир на полета Николай Рукавишников. Другият е Александър Александров, летял на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“ заедно с командира му Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Савиних. Нещо повече, тази им мисия продължава цели десет дни: от 7 до 17 юни 1988 г., споделиха от Астрономическата обсерватория в Силистра, където отбелязват 12 април с фотодокументална изложба за него. В обсерваторията довечера от 18,00 ч. ще се включат и в международната проява „Нощта на Юри /Yuri’s night/”, отбелязвана онлайн от любителите на първия космонавт в чест на великото му дело.

От 17,00 ч. във фоайето на Общинския съвет ще бъде открита филателната изложба „55 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса“.