Аталай и Пибалгс обсъдиха енергийните проекти на България

dsc00936Еврокомисарят Андрис Пибалгс прие и разговаря в продължение на час днес председателя на комисията по енергетиката в Народното събрание Рамадан Аталай… Двамата се срещнаха по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Държах лично да подчертая пълната подкрепа на 40-ото Народно събрание за исканията на правителството на Република България за съдействие и финансова помощ за енергийните проекти, заяви Аталай. Нашата страна е внесла конкретни проекти по антикризисния план на Европейската комисия. По време на срещата на върха в Брюксел преди дни стана ясно, че ЕС отделя общо 5,6 млрд. евро за допълнителна финансова и социална защита за страните членки.
Срещата, за която съдейства българският евродепутат проф. Владко Панайотов от АЛДЕ, ДПС, се оценява от наблюдателите като позитивен знак за единодействието на парламента и правителството в София и за общата им воля да получат адекватна финансова подкрепа. В разговора с Пибалгс отново се акцентира, че България понесе големи щети от руско-украинската газова криза.
Пред комисаря, който отговаря за енергетиката в екипа на Жозе Мануел Барозу, Рамадан Аталай настоя да се удовлетвори адекватно искането на премиера Сергей Станишев за допълнителна компенсация за преждевременно затворените ІІІ и ІV реактор на АЕЦ „Козлодуй”. В събота министър-председателят обяви във видеоконферентна връзка от Брюксел, че е внесъл аргументирано искане България да получава финансова помощ за двата блока в атомната централа и след 2009 г., тъй както Словакия и Литва например са договорили по-дълги периоди за компенсации. Барозу намери за основателно искането на България, коментира преди дни Станишев.
В Страсбург българският депутат Рамадан Аталай обсъди с еврокомисаря Андрис Пибалгс конкретните проекта в областта на енергетиката, като го увери в  единодействието на институциите в България. Рамадан Аталай отправи и покана към еврокомисаря Пибалгс да посети България.