Баба Марта ошета в аванс селата в Силистренско

Zafirovo marteniciЗаедно с топлото време през февруари Баба Марта пристигна в Силистренско няколко дена по-рано и амбицира жителите за общополезни и благотворителни инициативи.

Мартенички и поздравителни картички изработиха за празниците на Баба Марта и за Осми март децата и самодейците в село Гарван. Двете английски семейства, които живеят в селото – Мълиган и Робинсън, дарили материалите за изработката в читалище „Димитър Полянов 1870”, съобщи секретарят на читалището Гинка Макриева. Най-активни били Петя и Росен от кръжока по краезнание в читалището, а помощ в превода и избора на материалите оказала Станислава Веселинова.

В навечерието на Националния празник 3 март, кметството в село Професор Иширково провело почистване на районите около паметниците в селото. Почистени били паркът около Паметника на загиналите във войните иширковци, паметника на Христо Ботев в центъра на селото, градинката около паметника на патрона на селото проф. Иширков. Земеделската кооперация „Нива 93” помогнала да се съберат мартенички, дарени вчера в домовете за стари хора в Силистра. Кметът Стойчо Нечев свикал и провел първото си общоселско събрание на което запознал жителите в селото с приоритетни и текущи задачи за 2016 г. Иширковци проявили голям интерес към това събрание, хората изслушали с интерес изложението на кмета и взели отношение по наболели проблеми. Кметството със съдействието на кооперация ”Нива 93” подарило на присъстващите на събранието постановката на силистренския театър „В старо село накрай света”.

Вчера и жителите на село Срацимир се събудили изненадани от инициативата на местното читалище „Иван Вазов 1941”, съобщи кметът на селото Георги Костадинов. По всички врати на къщите били закачени мартеници в чест на Баба Марта.

В „аванс” посрещнали Баба Марта и децата от група „Дъга” в ЦДГ „Васил Левски” в село Зафирово. Те подредили изложба със саморъчно изработени мартенички, съобщиха ръководителите им Елена Аврамова и Иванка Дончева. Малчуганите били подпомогнати и от своите майки и баби.

Похвалиха се и децата от Школата по изобразително и приложно изкуство към читалище ”Христо Ботев – 1901 г.” в Зафирово, съобщи ръководителката Лорета Станева. С първо и трето място била отличена 7-годишната Весела Аврамова в Националния конкурс за детска рисунка „Свети Трифон Зарезан”, проведен в Сунгуларе. Малката художничка била отличена с първо място за цялостно представяне в разделите живопис и приложно изкуство и отделно с трето място в живописта. За конкурса в Сунгуларе школата в Зафирово изпратила 11 рисунки и 11 творби на приложното изкуство. В конкурса „Свети Трифон Зарезан”, децата от школата към читалището участвали за седма поредна година и вече имат извоювани една специална награда, две първи, пет втори и три трети места.

1 thought on “Баба Марта ошета в аванс селата в Силистренско

  1. Браво . Браво на зафировци. Браво на учителките и на директора Пламен Петков.
    Браво на иширковци. Брадо на Стойчо.
    Браво на Георги Костадинов. Гошо школата си е школа.Давай по пионерски.Поздрав на Д.
    Браво на гарванци. Трима ученика имат и с тях кръжок по краезнание са направили.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 1

Comments are closed.