Баби с неприлични песни ще превземат днес Силистра

BabindenТрадиционно около 10 шарени женски групи, нагиздени с добруджански носии, с бутафорни бебета в ръце и истински „червени” ракии ще превземат днес на Бабинден Силистра за ужас на мъжкото население. Студът, снегът и ледът не ще откажат възрастните жени, на които сега се е паднало да упражнят „властта” си.

С песни под музикален акомпанимент, заслужаващи „червени точки”, самодейките вече се заканиха да преодолеят всякакъв вид пропускателни режими и да обсадят представителствата на държавните и местни власти, на банки, партии и фирми, т.е. там, където ще бъдат посрещнати и богато възнаградени. Дни преди Бабинден логистични щабове уточняваха маршрутите и репертоара, за да няма пропуснати.

В общинската администрация вчера сутринта за посещения се бяха записали 4 гласовити формации от местните пенсионерски и квартални клубове, като се очакваше да станат повече. Областната администрация също няма да е подмината и се знае, че ще я посетят поне 5 колектива.

Днешният 21 януари от 1951 г. се отбелязва и като Ден на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози в България. Празнува и екипът на Акушеро-гинекологичното отделение с началник д-р Георги Костов, в силистренската болница. Всичките 7 лекари и 14 акушерки също ще получат поздравленията на бивши и настоящи пациенти. Общинското ръководство, начело с д-р Юлиян Найденов също ще уважи празника в предиобедните часове.

Отделението е снабдено с модерна апаратура и с нужните консумативи, предлагайки отлични условия за работа на екипа и за нормалното протичане на ражданията. През миналата година в него са се родили 564 деца, с 20 повече от 2014 г. и най-много сред новородените в цялата Силистренска област, чийто общ брой е 1143, споделиха оттам. Честито и весел празник!

            Силистра е един от първите български градове, в които са работили дипломирани акушерки. Първата българска акушерка със специално образование – Христина Хранова, е работила в края на 19-ти век в Силистра. Хранова е възпитаничка на първия курс на Повивалния институт при имперския университет “Свети Владимир” в Киев. Назначена е в Силистра през 1886 г.

В града по това време има болница, но тя не е осигурявала здравна помощ за родилките. Христина Хранова обикаля по домовете. В спомените на съвременниците си остава като рядко отзивчив човек. Тя допринася много за здравната просвета в Силистренско по онова време.

Малко известен факт е, че старият Майчин дом в София, където дълго време се помещава Националният институт за защита на майчинството и детството, е построен с дарение на силистренците Зоя и Георги Бръчкови.