Балет „Аксел“ от Силистра – на фестивал в Русе

В Русе започна VI-я Международен танцов фестивал „Танцуваща река”. Той е с конкурсен характер и всяка година участва и силистренски състави, като например модерен балет „Аксел“ към Център за работа с деца /ЦРД/, чийто ръководител е Адриана Мумджиева. Тази година интересът към фестивала е доста голям и ще присъстват състави от цяла България и Румъния, уточниха о

 В Русе започна VI-я Международен танцов фестивал „Танцуваща река”. Той е с конкурсен характер и всяка година участва и силистренски състави, като например модерен балет „Аксел“ към Център за работа с деца /ЦРД/, чийто ръководител е Адриана Мумджиева. Тази година интересът към фестивала е доста голям и ще присъстват състави от цяла България и Румъния, уточниха от ЦРД.
„Фестивалът „Танцуваща река” се провежда от 2007 година в Русе. Той е ежегоден, посветен на Международния ден на балета и има за цел да популяризира и стимулира оригинални тематични и сюжетни произведения в областта на съвременното танцово изкуство и да даде възможност за нови контакти и изяви.
В първото издание  на фестивала участваха 235 млади балетисти от България и чужбина. Всяка година броя на участниците се увеличава, за да достигне през 2010 година – 520 танцьори. Участниците мерят сили в категории – соло, дует, малка група и голяма група в три възрастови групи.
Председател на журито е директорката на балета на Русенска опера – Марияна Захариева. Журито се сформира от солисти на операта, хореографи, художник-сценографи и други специалисти в танцовото изкуство.
Фестивалът започва като национален и до момента има много силно българско участие на различни състави. През годините участието на румънските състави се засилва.
Тази година балет „Аксел“ към Център за работа с деца ще участва във всяка от възрастовите категории и ще представи 8 танца. Общо 38 деца от балета ще вземат участие в различни танци.

В I-ва възрастова група в категория „голяма група“ балетът участва с танците:
1. „Парченца любов“ – 3 мин.
2. „Всички мои страхове“ – 2:30 мин.

Във II-ра възрастова група в категория „голяма група“ балетът участва с танците:
1. „Не спирай да танцуваш“ – 2:50 мин.
2.  „Латино парти“ – 3:40 мин.

Във III-ра възрастова група в категория „малка група“ балетът участва с танците:
1. „Да изгубиш себе си“ – 2:50 мин.
2. „Любовта е просто игра“ – 2:30 мин

Във III-ра възрастова група в категория „голяма група“ балетът участва с танците:
1.  „Жега“ – 2:17 мин.
2.  „Страст“ – 3:13 мин.

През 2011 година балет „Аксел“ спечели 3то място в трета възрастова група в категория „малка група“ и награда за отлично представяне.