Балет „Аксел“ с второ място от Международен фестивал-конкурс в Златни пясъци

Модерен балет „Аксел“ към ОДК – Силистра с хореограф Адриана Мумджиева участва в VII Международен детско-юношески фестивал-конкурс „Свят, изкуство и море“, който се проведе от 8 до 16 юни 2018 г. в КК Златни пясъци. За отличното си представяне школата беше отличена с второ място.

Международният форум „Свят, изкуство и море“ се провежда традиционно в три части през месеците юни и август. Фестивалът включва осем конкурсни жанра на сценичните изкуства. В раздел „хореография“ на седмото издание на фестивала, от 8 до 16 юни, се състезаваха състави от България, Беларус, Молдова и Украйна. Най-много участници се изявиха в категория „съвременни танци“, където преобладаваше и силно присъствие на варненски балетни школи. Изпълненията бяха оценявани от авторитетно жури, съставено от изявени личности в областта на музиката и танца. Критериите за оценяване бяха: подбор на репертоара, майсторство и артистичност на изпълненията, реквизит и оригинални костюми.

Балет „Аксел“ беше единственият представител от гр. Силистра и участва за втори път във фестивала „Свят, изкуство и море“. Балетът се състезава в категория „съвременни танци“, възрастова група от 12 до 15 години. Във фестивала взеха участие десет от талантливите балерини на „Аксел“. Те се състезаваха в конкурсната програма с танците „Тревога“ и „Желязна армия“, част от новия репертоар на школата. Чаровните силистренски грации имаха честта да участват със свое изпълнение и в официалното откриване на фестивала.

Изпъленията на възпитаниците на школата за модерен балет към ОДК изпъкнаха с оригинална и въздействаща хореография, представена артистично и допълнена с ефектни сценични костюми. Момичета на Адриана Мумджиева реализираха отново добро участие в конкурса и представиха достойно град Силистра и школата по балет. Журито с председател доц. Йорданка Неделчева – преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и диригент на Народен хор и камерни вокални групи в НУИ „Добри Христов“ – гр. Варна, отличи представянето на балет „Аксел“ с Лауреат Втора степен за колективно изпълнение на „съвременни танци“.

1 thought on “Балет „Аксел“ с второ място от Международен фестивал-конкурс в Златни пясъци

  1. Браво на момичетата!!! Нови успехи!!!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.