Бездомни псета са ухапали 103-ма силистренци за 9 месеца

103-ма са ухапаните от бездомни кучета силистренци за първите девет месеца на годината, е тревожната статистика, съобщена от д-р Боряна Кочева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра. Миналата година четириногите бездомници са нападнали и нахапали 169 човека от областта.
Колко е реалната циф

103-ма са ухапаните от бездомни кучета силистренци за първите девет месеца на годината, е тревожната статистика, съобщена от д-р Боряна Кочева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра. Миналата година четириногите бездомници са нападнали и нахапали 169 човека от областта.
Колко е реалната цифра, обаче, никой не може да каже, тъй като повечето хора не обръщат внимание на инцидентите, или защото пораженията не са големи, или защото живеят далеч от болница, или защото не са здравно осигурени, коментира д-р Теодора Начева, началник на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РИОКОЗ. По думите й, в Силистренско е имало и години с много повече пострадали, по 260-280 души, но тогава са се вземали адекватни мерки, и почти всички случаи са били регистрирани.
От опиталите кучешките зъби жертви през 2009 г., 137 са били имунизирани с ваксина против бяс и тетанус, а тази година – 85 добруджанци, съобщи д-р Даниела Костадинова, директор на силистренската болница. Тя също не скри възмущението си от трагичното състояние с бездомните „приятели на човека” в областния град. 7 болни от кучешка тения са регистрирани през 2009 г. в Силистренско, а за първото деветмесечие на тази година са петима.
Около 40-50 лева струва едно превантивно лечение против бяс. Ваксината се поставя по схема от 3 до 6 инжекции през определен период. Простата сметка показва, че миналата година болницата в Силистра е дала почти 7000 лева за ваксинации, а до момента – над 4000 лева.
Няма и никой не води статистика колко са кучетата без стопани в Силистра, но някои силистренци твърдят, че само в града те вече са достигнали около 1000 животни.
Алексей МИНЕВ

8 thoughts on “Бездомни псета са ухапали 103-ма силистренци за 9 месеца

 1. …….в бюджета за тази година общинския съвет в селистра е предвидил и отделил окоро 100 000 лв. (сто хиляди лева)!?!?!?!?!……… за глутниците от помияри които да нападат хора…….. някой да знае какво се е случило с парите на данъкоплатците…..изпапни и изпукани от общинските служби…….в същото време майките реват че нямало пари за млечната кухня……догодина местните феодали в общинския съвет ще откраднат още средства от данъкоплатците за „решаване“ на проблема….и така в продължение на десетилетия……областния управител спи ли…….доколкото знам е хуманен лекар……имаше свински грип…….преди това пилешки…….няма ли умната му глава да роди идеята за пандемия от кучешки грип и да се предприемат действия за решаване на проблема ……или в случая е изгодно дългосрочно да се източват средства от джобовете на хората за „решаване“ на проблема с помиярите……..утешителното в случая че не живеем в родопите…….защото там е положението с мечките е извън контрол…….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. След така изнесената статистика от д-р Боряна Кочева, неизбежно възниква въпроса какво е направено от община Силистра по въпроса, тъй като проблемът с нахапаните от кучета граждани е решен в наредба на общината. За не запознатите с наредбата тя гласи:
  Чл.49 А (Нов, с реш. №1321 от 31.05.2007 г. на Общ. съвет Силистра)(1) Куче без един от реквизитите: нашийник, повод, марка, непридружено от собственик, се счита за безстопанствено и се прибира в общинския изолатор за безстопанствени животни.
  (2). Кучетата за опазване на стадата се придвижват задължително с оборудвани спъвалки. Необорудваните кучета се считат за безстопанствени.
  (3). Кучета, ухапали или наранили човек или животно, се отвеждат веднага в общинския изолатор за безстопанствени животни или ветеринарната клиника, където се изолират и преглеждат.
  (4). Собственикът на куче, ухапало човек, заплаща на пострадалия всички медицински разходи следствие от ухапването и разходите на ветеринарния специалист по прегледа на кучето.
  Чл.49 Б (Нов, с реш .№1321 от 31.05.2007 г. на Общ. съвет Силистра)(1) Кметът на Общината създава изолатор за безстопанствени животни, съгласно чл.35 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и възлага организиране на дейността по улавянето на животните.
  Разбира се, въпросът е риторичен, тъй като знам какъв ще е отговорът на общината, ако въобще последва такъв. Според наредбата означава, че поне най-малко 103 кучета трябва да са прибрани в изолатора от началото на годината, но това не е така за съжаление. Вероятно всеки силистренец знае кои са сборищата на глутници кучета в града, но те вместо да намаляват се увеличават прогресивно. За мен най-проблемното място е дворът на детска градина „Радост“, и разбира се градския пазар. Дано не се случи най – страшното с някой наш съгражданин, което да го гледаме по някоя национална медия, за да се обърне внимание на проблема. Оправдания от рода на няма пари и криза е не са сериозни, защото като не могат да намерят, значи тези които са поставени там за това, просто не са за тази работа.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. През лятото Община Силистра декларира, че се печатат листовки с нова Наредба заотглеждане на кучета или нещо подобно, свързана със задълженията на собственици на кучета и че тя ще бъде разпространена в пощенските кутии на гражданите. До днес няма такива, няма нещо по въпроса и на сайта на общината. Освен напастта от бездомни кучета, които се разхождат необезпокоявани и в центъра на града на глутници, съществува и проблем със собственици на кучета в жилищните блокове. Често се отглеждат огромни песове, които тормозят с лая си обитателите на блока, а и са заплаха за тях. Интересува ме дали има такава Наредба и откъде можем да се запознаем с правата си, защото ми е омръзнало животните да са с права и да са защигети, забележете, със ЗАКОНИ, а гражданите…с наредбички, дето и никой не ги спазва, защото няма адекватен контрол. Ще съмблагодарна на Паралел44 ако провери този казус и ни информира със статия. А по повод кучетата, допреди 2 години Ербауер,мисля, извърши много ефективна работа по прихващането на бездомни кучета и градът ни беше видимо по-безопасен.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Въпросът със собствениците на кучета в жилищните блокове е уреден със Закона за етажната собственост и там пълна власт за решаване на проблема има общото събрание – по този казус няма какво да се коментира. Големият проблем е със разхождащите се безстопанствени кучета, които са без един от реквизитите: нашийник, повод, марка, непридружено от собственик. Защото именно тези глутници нападат и нахапват гражданите, които се движат през нощта в територията им или са с велосипеди. А относно „наредбичките“, които не се спазват от самата община която ги е писала, може да се даде например съвет на нахапаните от кучета граждани да се консултират с адвокат и да предприемат съответветните действия по нататък. Както се казва в новината никой не води статистика колко са бездомните кучета, но ако неофициалната е вярна, че са 1000, сам пресметни, колко биха се увеличили след 2 години, ако такива акции се правят , както „мислиш“ от Ербауер на такива периоди.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. За пореден път доказвате що за „хора“ работят в този сайт. Как може да наричате псета кучетата? Не са ли псета управниците ни? С какво са ви виновни животните? С това, че някой яде парите за приютите за кучета? Ходили ли сте в Европа? Видяли ли сте там ухапан човек? Аз не видях, ама и бездомно животно не видях! И защо ли? Въпросите си следават един след друг… Нека хапят! Ухапани са тези, които ги наричат псета, тези които все са недоволни от нещо, тези на които не им остава друго освен да са недоволни от кучетата. Тръгнала бабата, дядото, чичото и не си върви по пътя, а като види куче мята с торбата към него…и към теб да метнат и ти ще ухапеш! Колко премазани животинки има по пътя..това ли е решението на проблема? Нека го смажа,че да намалеят – нали така си казваш! Ами хората -псета как да ги намалим и тях ли да премажем? Когато един човек не обича животните, той не обича и хората…е в какво общество живеем? Вземаме си куче, писва ни от него и го изхвърляме, след година решаваме да имаме бебе, но и от него ни писва…даваме го в дом. Не е ли едно и също? Ще си кажете сега, че всичко ми е наред и съм тръгнала да защитавам кучетата. Да наред ми е. „Наред“ ми е и града, и държавата и живота, но вие сте причината за това – вие псетата на 2 крака. Когато кучето бъде ритнато или заплашено, също като хората реагира – това се нарича инстинкт за самосъхранение. Не е ли по добре да му хвърлиш парче хляб – и най-голямото бездомно куче ми се радва когато го нахраня…оххх вие за бездомните хора не се грижите, едва ли ще разберете какво означава да помогнеш на животно. Днес камион смаза малко бездомно куче за което цялото ми семейтво се грижи от години…е радвайте се – псетата намаляха с още едно!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. ……******** такъв…….ти в ********** ли си ма…….няма кинти за хормони и реши да се хапеш със селистренци във виртуалното пространство ли…….
   😉
   ……каква трагедия…..днес камион смазал помияр……а пък аз днес изядох едно пиленце….по нова година мисля да изям и едно прасенце…..за пролетта съм хвърлил зъб на едно агънце…..сега цялото ви семейство ще изпадне в депресия……или ще ме дадете на прокурор…..

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Според българския синонимен речник за синоним на думата куче е записано -(същ.) пес, псе, мъниче, копой, хрътка. Няма нищо лошо в използването на думата псета в една статия – това, че ти се засягаш от това е просто някакъв комлекс, който имаш по този проблем. Сама си задаваш въпросите, че виновни за проблема с кучетата са управниците ни, както и , че такъв проблем в Европа няма и същото време си противоречиш, като казваш „Нека хапят“. Не е тук мястото да избороявам десетките случаи на разкъсани от глутници кучета, възрастни и деца, наскоро имаше и случай на починало дете от нахапване -какво какво бихте казали на роднините на пострадали от кучета хора? Ако пък искате камионите да не минават през кучетата ви, не сте ли си задали въпроса, къде биха били на най-сигурно място и не е ли това приюта? Не сте ли си задавали въпроса, дали докато вашето куче е пресичало свободно улицата, за да го спраси шофьорът, не е трябвало да предизвика по-голяма катастрофа при която да пострадат хора? Това е само една от причините, поради които такива кучета не трябва да са на свобода, да не говорим за десетките инфекциозни болести на които са приносители тези животни. И на последно място- вас хапало ли ви е кучето?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.