Без жертви, без подвиг – няма народ, няма памет

Христо Манджуков, Енчо Иванов, Кънчо Тодоров и Димитър Балев заеха почетните си места пред Стената на славата
Христо Манджуков, Енчо Иванов, Кънчо Тодоров и Димитър Балев заеха почетните си места пред Стената на славата

Само трима ветерани от живите 13, от 31-ви Силистренски пехотен полк – Железния успяха да присъстват на откриването и освещаването на Мемориалната Стена на славата, построена край паметника в чест на загиналите по бойните полета на Втората световна война силистренци.

Енчо Иванов, Кънчо Тодоров и Димитър Балев и служилият в друга част Христо Манджуков, развълнувани заеха почетните си места пред дългия списък с имена на бойните им другари и изслушаха панихидата, отслужена от Доростолския митрополит Амвросий. Последваха слова на кмета д-р Юлиян Найденов, на представител на румънския Съюз на запасните и на председателя на Инициативния комитет за изграждането на Стената на славата Николай Димов.

Доростолският митрополит Амвросий лично освети паметните стели в чест на загиналите силистренци
Доростолският митрополит Амвросий лично освети паметните стели в чест на загиналите силистренци

Думите на известния адвокат направиха силно впечатление на присъстващите представители на местни и държавни институции, на партии и обществени организации. Димов благодари от сърце на всички жители на областта и други краища на страната, отделили средства за осъществяване на идеята с 12-годишна история. „Да, без институции нищо не е трайно, но без хора нищо не е възможно! Благодаря на всички, които се включиха с душа и сърце, за да може този монумент да стане факт“, заяви Николай Димов.

„Но днес няма да благодаря на институциите, и по-скоро на техните представители, които стояха мълчаливо и пасивно и не дадоха това, което можеха да дадат. Няма да благодаря и на политиците, които въпреки дадената дума не я удържаха и също бяха пасивни“, обърна се Димов към всички тях, стекли се масово и охотно да откриват монумента.

Близки и потомци на героите откриха имената им в дългия списък на Стената на славата
Близки и потомци на героите откриха имената им в дългия списък на Стената на славата

Затова с надежда той се обърна към младите силистренци. „Без жертви, без подвиг, няма народ, няма памет. А без памет и без хора не са необходими, нито институции, нито държавност. Затова помнете и почитайте подвига на силистренци и го предавайте на другите поколения!“, заяви Николай Димов. Думите му предизвикаха бурни аплодисменти от страна на обикновените граждани и гробното мълчание на „мълчаливите и пасивните“.

Мемориалната стена на славата съдържа 563 имена на войници и офицери, загинали във Втората световна война. За изграждането на мемориала през 2005 г. бе изграден Инициативен комитет, а през 2012 г. той заработи активно. Стената е съставена от шест части. Цялата композиция е дълга над 20 метра, а отделните части са с височина от 3 до 3,5 метра. Проектът на арх. Мария Друмева е съгласуван с Министерството на отбраната и е защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерството на културата.

В продължение на 7 години учителят по история Тодор Николаев издирва имената на загиналите за свободата на Европа и на България войници и офицери от 31-ви Силистренски пехотен полк, както и на силистренци, служили в други полкове от Българската армия, намерили смъртта си по фронтовете на Втората световна война.