БЕЗ ОСОБЕНО УВАЖЕНИЕ!

Свикнал съм да разговарям с хората – приятели и опоненти – очи в очи.

Валентин Чернев
Валентин Чернев

Свикнал съм да разговарям с хората – приятели и опоненти – очи в очи. Такава е била позицията ми през четирийсетте години журналистическа практика, които стоят зад гърба ми… И никога не съм се крил зад чуждо име, докато други са използвали името ми за свои цели; и никога не съм си позволявал да остана анонимен, когато съм защитавал дадена позиция или съм атакувал чуждата.
Свикнал съм и да уважавам онези, с които споря – доброжелателно или не съвсем – когато са се легитимирали като хора, заслужаващи уважение, пък макар и заради принципните различия в позициите ни.
Днес нещата, очевидно, са различни…
Ако не се броят стиховете, с два материала /вече три/ в сайта „Паралел 44” защитих виждането си за съществуването на Общинското кабелно радио. Да, язвително, да – агресивно! Така воювам, така го изисква нищожността на обвиненията срещу ни. Но и под двата материала стои името ми – име на журналист и поет с десетилетия практика, стои авторитетът ми на човек, спечелил уважението на една част от силистренската общественост.
Двете публикации предизвикаха повече от трийсет отзива. Не ме притесняват несъгласието с моята гледна точка, вулгарния език или обидните квалификации. Не съм си правил илюзии, че ще бъде другояче – познавам нивото на предполагаемите си опоненти. Но ме удивлява оня страх от легитимност, който демонстрират както оплювателите ми, така и тези, които излизат в подкрепа на общата ни кауза. И едните, и другите предпочитат анонимността. С едно единствено изключение, толкова по-ценно и смислено поради това. Защо? От неудобство? От двуличие – може би се поздравяваме на улицата, а храчим в сайта? Или наистина от страх?
За тези, които правят опит да ни защитят, разбирам – те са малцинство и рискуват персонални обиди и може би нещо повече от агресията на ония, за които няма друго определение, освен „тълпа”. А тълпата е нещо безлико, но ужасно.
Но те самите какво рискуват? Много са, нагли са, безпардонни са, нищо не ги заплашва. Значи ли анонимността им, че се срамуват от имената си? От това, че тези имена не значат нищо? Че зад тях няма авторитет, липсва уважението на околните, че не са носители на нищо ценностно? Или че имат нулев социален статус?
Сигурно, щом отказват да съобщят името си, предпочитайки анонимността. Тогава територия за страхливци ли е Интернет-пространството? Има ли някой доблестта да отговори? Да се съгласи на един публичен диспут? Да защити позицията си пред микрофона? Или сте свикнали да воювате иззад ъгъла, от тъмнината, с маски на лицата, като лумпените пред Парламента?
Такива въпроси имам още, но като че ли е време да премина към отговорите. Защото съм свикнал да не оставям обвиненията – дори и най-нелепите – без конкретен отговор.
В първия си коментар на първия материал анонимен плюнчи молива си и прави смешни сметки: че тежим на общинския бюджет с три заплати по 800 лв. и осигуровките към тях, с разходи за командировки, администриране /каквото и да значи това/, счетоводство, ремонти /тъй като мрежата било собственост на общината/ и прочие, и прочие, което правело към 200 000 лв.
Много, ама много бих искал да получавам 800 лв. заплата, особено сега, пред пенсия. Но истината е, че вземам малко повече от 800 лв., но… на тримесечие. При това моята заплата е най-висока в Радиоцентъра. И аз, и колежката ми не ползваме никакви  командировки, нямаме свое счетоводство, а междуселищната кабелна мрежа си е собственост на БТК и общината не плаща за поддръжката й. Да не говорим, че целият бюджет на отдел „Култура” в общината не стига 200 000 лв., а ние сме най-незначителната нейна дейност.
Следващият анонимен „приятелски” ме съветва да изляза на трудовия пазар, да създам „като съм толкоз ербап” собствена медия и тогава да приказвам. Явно това е някой от тия, дето мислят, че светът започва от тях, и е вървял прав под масата, когато създадох ежедневник и години наред воювах за идеите, които изповядвам. И то какви години! А когато кметът Плугаров падна, а недоносчето СДС се срина от политическата сцена, прибрах оръжията и оставих да воюват днешните демократи. А силистренци сами избраха какви хора да ги управляват, така че вайкането от тяхно име е смешно.
Поредният анонимен пък бърза да погребе Радиоцентъра, пръскайки слюнка и замесвайки „член първи”, „колективизацията”, „ченгетата от ДС” и много още в едно тесто, от което едва ли може да се изпече нещо свястно за ядене.
Следващият след него дава твърдото обещание да се самобичува пред Радиоцентъра, ако му докажем, че програмата ни се слуша и някъде другаде, освен в Силистренска община. Доказателствата са не едно и две, готов съм да му ги предоставя, хората от Алфатар, Ситово, Кайнарджа и къде ли не говорят сами за нуждата от общинско кабелно радио, защото го слушат, но самобичуването нещо се отлага във времето – нашият юнак, а защо не юнакиня, е анонимен и държи да си остане такъв, опитвайки се да ме уязви с оценката си за стиховете ми. Само че не бива да се напряга особено – тях има кой да ги оценява.
И Червена бабичка се е изказала в сайта, макар и на тъмносин фон, предлагайки /нали това е интимната мисъл и на вносителите на предложението за закриване на Радиоцентъра/ общинските съобщения да се възложат /не безплатно, естествено/ на частно радио, и Радиослушател е взел отношение по въпроса. Неговото име ми е ясно, отговарям му в третия материал за кучето, което не умее да лае, но мога и да му пошепна, че половин век са ме наричали ДРУГАРЮ Чернев /е, не с главни букви, както го прави той/, тъй че съм свикнал и нямам нищо против – голямо нещо е другарството, много по-значимо от „господин” или „госпожа”.
И пак анонимници, и пак радиослушатели – единият обиколил областта, ама Общинското кабелно радио никъде не се чувало /хайде,бе!/, друг измислил „мъдро” предложение – кметските наместници, които „и без това нямат друга работа, освен да вземат по 400 лева”, да обикалят селата и да информират хората /само не казва кой ще им осигури барабани/, трети упреква някого в „червено безхаберие”, четвърти ликува, че поради кризата щели да „порежат” и театъра, без да ни обясни кой ще спечели от това.
Особено интересен е един Разумен, разпенен че заради мен са уволнили от Радиоцентъра Йордан Георгиев. Въпреки че съм обещал да не засягам въпроса, ще му поясня, че въпросното лице никога не е работило в радиото /друг е въпросът, че беше свило тук топло гнезденце – като квартирант без наем, при това с внушителен хонорар от общината/, и никога не е било уволнявано. То е на щат и получава заплата като кореспондент на „24 часа” – и когато се подвизаваше в радиоцентъра, и в момента. Толкова по въпроса.
Някоя си Лина, която бегло ме познавала, не познавала никого, който да слуша Общинското кабелно радио. Ами да дойте при нас, ще я запозная с такъв човек. Ако не за друго, поне за да спре да разсъждава кое е потребно и кое не на хората от региона. Защото ако на нея не й трябва радиоточката, никой не я насилва да плаща абонамент, да монтира радиоточка. Но за хиляди тя е единствена възможност за информиране. И в града, и извън него. Така че няма само една „камбанария” и обобщенията са излишни. Инак мнението е едно от най-интелигентно написаните в сайта.
Пиша тези бележки, преди да съм чел коментариите по третия си материал. Те едва ли ще ме изненадат с нещо. Само че няма да им отговарям. Допускам, че една от причините за анонимността на оплювателите е ясното съзнание, че воюват за несъстоятелна кауза и го правят просто от човешка злобица. И така да е, не искам да воювам със сенки, с безличници, с хора, които се крият зад анонимността, без доблест и достоинство. Готов съм да споря с всеки очи в очи, цивилизовано, с доводи, а не с измислици. От какво се страхувате, анонимници?

Без особено уважение: Валентин ЧЕРНЕВ

Бел. на ред.  Това е втората част от отговорите на г-н Валентин Чернев, която публикуваме  в рамките на два дни поради големия обем. Спазвайки законите на професионализма и колегиалността, ние предоставихме нашата електронна медия и на ответната страна, но отговор нямаше. Разбира се, всеки решава за себе си. С тази публикация обаче темата около Радиоцентър-Силистра се закрива. Засега. Но ще продължим да ви информираме за следващите събития и решения от страна на официалните общински и държавни институции.

9 thoughts on “БЕЗ ОСОБЕНО УВАЖЕНИЕ!

 1. И все пак Вие другарю Чернев, с какво допринесохте за развитието на Радиоцентър Силистра? Сигурно се притеснявате, че ще Ви упрекнем в самохвалство? Не, ние от тълпата искаме да чуем какви са Вашите заслуги за обновлението на програмната схема в липсващата многочасова програма.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. най-после да спрете да публикувате тази плюнка.ПОХВАЛА

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Нямам спомен да сте защитили някаква своя позиция през годините, но много усърдно защитавахте чужди такива.Разбира се те ви се и отблагодаряват.Има една комисия която проверява кой под какво име е „писал“.Не е лошо да проверите преди да твърдите, че не сте ползвали чуждо име.
  От това което пишете ще излезе, че сте били може би единствения дисидент в Силистра, който с вяра и с перо в ръка е громял социализма.По скоро май се сте борили по вашите думи срещу Плугаров, защото като е „паднал“ сте прибрали оръжията.Явно синия цвят предизвиква гняв и омраза и замъглява погледа ви.Вместо да защитите концепция за развитието на радиоцентъра вие се занимавате да отговаряте на хората които пишат във форумите.Това навежда на мисълта, че не сте много ангажиран с работа.По добре вместо да „плачете“ запретвайте ръкави и извеждайте радиоцентъра на нови творчески хоризонти.Успех!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Към г-н Юлиян Желев – Моля Ви спрете да публикувате всякакво опраовержения и отговори и реплики – добър замисъл за сайта, но нека все пак е информационен, а не Чернев.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Подкрепям, че плювките трябва да спрат. Жалкото е, че господин Чернев до такава степен се е самозабравил, че никъде в своите разсъждения, не коментира факта – че радиоцентър Силистра излъчва незаконно, т.е. без да има право да го прави. Г-н Чернев напишете, информирайте ни, кой е виновен това да се случи! Кой трябваше да подаде заявлението в СЕМ, а не го направи. Понесе ли си отговорността този човек и т.н. Все пак не ядем доматите с колчетата.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Който не е доволен от заплатата си, трябва да си търси по- добре платена работа или да започне частен бизнес. Това толкоз просто и логично…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Без грам уважение към автора на публикацията!
  Чернев, ти прекали!
  „Да не говорим, че целият бюджет на отдел „Култура” в общината не стига 200 000 лв., а ние сме най-незначителната нейна дейност.“, написа по-горе самият ощипан.
  „…най-незначителната нейна дейност“ – по-голямо признание от това за ненужността на Радиоцентъра просто няма. Ти го казваш, а искаш да убедиш другите в обратното.
  Разбрах, че ти остава няколко месеца или година до пенсия. Но, като стар комунистически кадър, громящ „недоносчето СДС“ /каква ювелирна лексика само!!!/ искаш да цоцаш до последно от държавната/общинската бозка! Не нам!
  40-годишен журналистически стаж! Ха! В комунистическата „Силистренска трибуна“! Де я тази „Трибуна“ сега, а? Като си толкова велик журналист, що допусна да бъде закрита? Отговорът е простичък – защото спря държавната парА и Чернев и сие ламтурници не знаят как да се справят със ситуацията. Свикнали само да бозаят без грам труд да вложат.
  И още нещо – от всеки радиожурналист става вестникар, но от всеки вестникар, радиожурналист – не! Те това е!
  Стига плака и се прави на герой, щото нали знаеш приказката – равнината раждала тикви…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. „Следващият след него дава твърдото обещание да се самобичува пред Радиоцентъра, ако му докажем, че програмата ни се слуша и някъде другаде, освен в Силистренска община… но самобичуването нещо се отлага във времето – нашият юнак, а защо не юнакиня, е анонимен и държи да си остане такъв, опитвайки се да ме уязви с оценката си за стиховете ми. Само че не бива да се напряга особено – тях има кой да ги оценява.“
  Тцъ, тцъ, тцъ…чернев, този юнак или юнакиня, анонимно, че и на-местен, няма никакво намерение да се самобичува, бе брато! Щях да пална аероплана и да долетя до Силистра, за да се запознаем, да се разконспирирам, ако ми беше доказал, че едночаската ти се чува в цялата област. Ядец, не се чуе и никой не се интересува от нея, освен партийците твои. Че даже и те не я слушат, а пред мен се кикотеха, че ти трябва стаж за пенсийка и понеже не ти стигали, това било най-безболезнения начен да ти се отблагодарят за старо блюдолизнечене. Затова по-добре замълчи или ако искаш отговаряй ни на постовете, ама тук във форума, а не с фундаментални плюнки илюстрирани с твоята физиономия. Не бил анонимен, госпожа Тодора му била виновна, пък ний страхливците сме се криели… Скрий се старче, смешен си!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. И не се подигравам на стиховете ти, за да те унизя! Някои ми харесаха, има хляб в тебе на поетичното поле, но заслепен от бяс, безсилие и страх, че ще останеш без работа виждаш всичко в черно. Така не бива, брато, не бива!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.