Библиотеката събира и подрежда културното наследство на община Силистра

Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра стартира пореден иновативен проект – „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”.

Проектът е на стойност 5400 лв., като библиотеката съфинансира 20% от сумата. Дейностите се извършват от екипа на библиотеката и партньорите от народните читалища „Светлина 1906“ в Смилец и „Иван Вазов 1941“ в Срацимир. Идеята е събиране на краеведска информация за паметници и фестивали в община Силистра и създаване на книжно и дигитално мултимедийно издание на РБ „Партений Павлович”.

Основната цел е реализиране на иновативен туристически маршрут на историческата памет и живото културно наследство в община Силистра. В рамките на проекта ще бъде отпечатан краеведски каталог на паметниците и фестивалите в община Силистра и ще бъде публикувано краеведско дигитално мултимедийно издание на сайта на библиотеката.

По този начин туристите и потребителите ще имат непрекъснат достъп до интерактивна информация, свързана с паметниците и фестивалите в община Силистра. В Дните на Силистра през месец септември, библиотеката ще проведе артпленер и ще експонира за гражданите и гостите на града публична изложба с фотоси и рисунки на паметниците в общината. Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България”, в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”.

 

 

3 thoughts on “Библиотеката събира и подрежда културното наследство на община Силистра

 1. Всичкото много хубаво да се запази живото културно наследство, трябва да се прави това. Какви европейски знания във от векове тускоговорещата Добруджа? Кви пет лева?
  Пак гръмки и модерни думички – иновативност, мултимедия, интерактивност.
  И в какво се изразява иновативността на този проект? Каква ще е интерактивната част? как потребителя ще я ползва? Някой който е дал тези пари помислил ли е дали един турист ще тръгне по този туристически маршрут. Тази мултимедийна информация каквото и да значи това. Кой ще го направи та въпросната библиотеката няма една читава снимка във фейсбук профила, да не говорим за общината. Всичко изглежда, като кръжочна работа от висшисти.

  Работа на библиотеката ли е да прави такива проекти, това не е ли работа на музеи или архиви? Защо точно библиотеката? Тя не е ли за четене на книги и други печатни и електронни издания?

  Някой от тази библиотека или община виждал ли е на живо истински иновативен интерактивен проект (не български за точене на евросредства разбира се)? Аз съм сигурен че не е, но виж могат да напишат 100 проекта как го знаят как се прави това и как. Няма да се учудя ако утре напарят проект да построят космодрум за регулярни полети до Марс, Венера.и Юпитер.

  Май работата е да „Кипи усилен безсмислен труд“ и нека да уплътним работното време на държавните служители. С такива проекти май единствената им цел е да има някой лев отгоре на ниските библиотечни заплати.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 2

 2. Съгласен съм с по- горе изказаният коментар, за проекта на библиотеката! Той по-подхожда да е проект на музея и народните читалища.Този пример за сетен път показва ,как при нас, всеки се занимава с това, което не му е работата.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 2

 3. Дебели баби варят лютеница – ега ти „културното“ наследство на Силистра! Що за простотия!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 2

Comments are closed.