Бивши учители се завърнаха в родното училище 60 години по-късно

22 випускници на училището през 1956 г. успяха да присъстват на срещата в родното школо
22 випускници на училището през 1956 г. успяха да присъстват на срещата в родното школо

Випускници на бившето Педагогическо училище в Силистра отбелязаха 60-годишнината от завършването си с посещение на класните стаи, в които са учили 4 години. Много емоции и нескрити сълзи, спомени за класовете, учителите и съучениците обзеха възрастните хора в момента, когато пристъпиха прага на училището, сегашната Художествена галерия.

125, родени през 1938 г. силистренци влизат през 1952 г. в средното училище, за да запълнят липсата на кадри в образованието в Силистренско. 96 души завършват Педагогическото училище преди 60 години през 1956 г. и много от тях поемат по пътеките на висшето образование по други професии, но над 60% продължават живота си с учителското поприще. С умиление бившите педагози предаваха от ръка на ръка старите пожълтели снимки от миналото. Стефан Бочев, Вергил Крумов, Росица Желкова и други преподаватели си спомниха побелелите жени и мъже, отдали живота си за образованието на поколения силистренци.Vipusk star

С нескрита тъга бившите учители коментираха състоянието на образователната система в днешно време. Честата смяна на програмите за обучение, трудният живот и миграцията в търсене на нормални условия за живот пречат за възпитанието на младото поколение, смятат дългогодишните преподаватели. Честата липса на мотивация у младите им колеги и комерсиализацията на образованието като цяло, са другите негативни тенденции през последните години, които вредят на едно от малкото неща, които българинът уважава – писмото и четмото на децата му, смятат бившите педагози.