Бизнесмен от Силистра не искал да плаща заплата, предпочитал солена глоба

С уникален случай са се сблъскали инспекторите от Инспекцията по тру

Назми Адемов
Назми Адемов

С уникален случай са се сблъскали инспекторите от Инспекцията по труда в Силистра преди месец, съобщи директорът й Назми Адемов. Преди време те получили сигнал от работник в цех за закуски, който ги информирал, че работодателят му не иска да му плаща заплатата. След направената ревизия инспекторите установили, че сигналът отговаря на истината и съставили акт на… собственика на цеха в размер на 2 500 лева. Бизнесменът обаче се заинатил и заявил, че ще си плати акта, обаче няма да плати заплатата на своя работник, която била 4 пъти по-малка от глобата. „Не сме имали такъв случай досега, но това е факт“, коментира Адемов.
Над 30 са жалбите в Инспекцията по труда в Силистра през последното тримесечие за неизплатени трудови възнаграждения, съобщи още Назми Адемов. Най-често работниците, които се жалвали, били от сферите на строителството, търговията, хотелиерството, дървообработването и транспорта. Според Адемов, забавянето на заплатите се дължало основно на финансовата криза. „Предприетите мерки от наша страна дават резултат, например от фирмата “Агрокомб” АД потвърдиха, че вече са изплатили трудовите възнаграждения на своите служители за предходен период в размер на 8 243 лева“, допълни Адемов.
При планирани 889 проверки по спазване на трудовото законодателство, инспекторите от инспекцията са извършили 1 493, като 228 са за последното тримесечие на миналата година, сочи статистиката. От началото на годината при трудова злополука е пострадал един човек, за миналата те са 27, като двама от тях са починали вследствие на ПТП, а други двама са останали с трайни увреждания.