Близнаците на Силистра пяха и се веселиха двойно

Двойките еднакви момчета и момичета си дадоха среща за осми път в инициативата на сдружение „Двойна радост”
Двойките еднакви момчета и момичета си дадоха среща за осми път в инициативата на сдружение „Двойна радост”

Над 20 двойки близнаци си дадоха среща за осми пореден път в традиционен детски празник, дело на Сдружението на близнаците в Силистра „Двойна радост”. Момичета и момчета на възраст от 2 до 14 години, различаеми само от родителите, си прекараха незабравими мигове в песни, танци и почерпка.

Сдружението на близнаците е основано през 2004 г. и в момента обединява над 25 двойки и една тройка близнаци, разказа председателят на „Двойна радост” Изабела Василева. Като цяло сдружението работи за решаване на социалните проблеми на семействата с близнаци и многодетните семейства.

Според Василева през последните години има сериозни промени в законодателството за тези семейства. Част от промените са станали в резултат и на усилията на силистренското сдружение. В община Силистра са отменени таксите за близнаци в детските градини, в яслите и в Млечната кухня, благодарение на взаимодействието с местната власт. Сдружението провежда и благотворителни прояви, а най-новата инициатива е подготвяната борса за детски дрехи.

Няма официална статистика колко са двойките близнаци в общината или областта. Според Василева в Силистра те са около 50, но миграционните процеси пречат за установяване на точния брой и привличането им в работата на сдружението.

Седем двойки близнаци са родени миналата година в силистренската болница, а от началото на тази едновременно са проплакали 2 двойки новородени.