Болницата получи акредитация за обучение на лекари в 22 специалности

Kostadinova (6)Силистренската болница за активно лечение защити отлична акредитация, съобщи на пресконференция изпълнителният й директор д-р Даниела Костадинова. Високото признание за работата на силистренските медици е първото подобно от години насам и е от особено значение за болницата, заради възможността на обучение на специализанти.

С нея през следващите 5 години най-голямото болнично заведение в Силистренско се превръща в база за следдипломно обучение на лекари специализанти по 22 медицински специалности. Акредитацията дава възможност да се реши в някаква степен и проблемът със сериозния дефицит на млади кадри. 12 млади специализанти вече работят в различните отделения. В момента силистренската болница е сред тези в страната с най-много лекари-пенсионери при средна възраст от 50 години на 110 медици специалисти. Затова от болничното заведение се опитват да привличат млади лекари, давайки им възможност за обучение и развитие.

„Предлагаме им да сключат договори, подпомагаме тяхното обучение със служебни отпуски и финансово, срещу което те се задължават да работят в болницата след защитаване на специалността за срока колкото е самата специализация“, каза още д-р Костадинова.

По думите й нуждата от лекари е особено голяма. През 2014 г. новопостъпилите лекари са двама, а през 2015 са трима новозавършилите медици.

В същото време ръководството на областната болница е притеснено заради очаквания недостиг на средства за извънлимитните дейности в края на годината. На този етап няма неплатени средства по тези дейности, съобщи д-р Даниела Костадинова. Тя обаче очаква проблеми с финансирането в края на календарната година. „Защото си използвахме правото когато сме изработили повече от това, което ни е определено, да си теглим сумите от следващите месеци. Много притеснителни ще бъдат последните ни месеци, когато вече остава много малък бюджет. Има вече едно решение на Надзорния съвет на Здравната каса, че няма да се плаща надлимитна дейност, че в никакъв случай няма да се актуализира бюджета на касата, че трябва да се вместим в тези параметри. В нашата болница всеки, който има нужда от медицинска помощ, е приеман и лекуван”, заяви д-р Костадинова.