България предложи на Румъния мост и край Силистра

Бъ

Снимка - Reuters/dnevnik.bg
Снимка - Reuters/dnevnik.bg

България предлага на Румъния да се изградят още два моста над Дунав, които до свържат Оряхово с Бекет и Силистра с Калараш. Предложението за подписване на споразумението е от преди година, като в момента се чака решението на Румъния по въпроса, каза Валентин Радомирски,… посланик на България в Румъния. Румънският премиер Емил Блок, който бе на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов, не посочи конкретна дата кога ще са готови с отговор на офертата. Блок обаче обеща, че вече ще виждаме двамата премиери много често в решаването на общи въпроси.
Удължаване на срока за строителството на моста над Дунав при Видин – Калафат с още една година до 1 януари 2012 г. За това молят в съвместна декларация Борисов и Блок до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Проектът се финансира със 70 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА. „Надяваме се Барозу да отчете, че сме нови правителства и нямаме никаква вина за забавянето на проекта. Амбициите ни са да не остане неусвоено евро“, каза българският премиер. Блок посочи, че очаква да получим положителен отговор от Еврокомисията. Сваляне на таксите за преминаване на леките коли през моста над Дунав при Русе – Гюргево са обсъдили още двамата премиери. С колко точно и от кога ще стане това факт, те не се ангажираха да посочат. Борисов само уточни, че в момента това е най-скъпата граница в Европа.
Изграждането на хидроенергийните комплекси „Силистра – Калъраш“ и „Никопол – Търну Магуреле“ са обсъдили още двамата премиери. Предложението за тях е от българска страна. Румънската е излязла с контраоферта за друг хидроенергиен възел. В момента текат преговори на ниво експерти между двете страни.
dnevnik.bg