Българо-румънски екипи следят за движението по пътищата

Утре започват работа българо-румънските екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш, съобщи пресцентърът на полицията. За пореден път те ще контролират движението през активния туристически сезон, когато се осъществява интензивен трафик на румънски и български туристи на двата бряга на река Дунав.

Инициативата се основава на подписаните на 28 юни 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния”.

Работата на екипите се реализира по график, съобразен с дните с очаквана висока интензивност на движението. Те ще патрулират до 8 септември, основно през почивните дни. Ще се контролират скоростните режими, неправилното изпреварване, употребата на алкохол и наркотични вещества, валидността на документите на водача и пътното превозно средство, техническото състояние на автомобилите, превозването на контрабандни цигари и стоки, нерегламентиран превоз на хора без документи и други.

От сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра отчитат висока ефективност на инициативата, предвид факта, че на територията на областта има два гранични контролно-пропускателни пункта, през които всекидневно преминават голям брой български и румънски туристи.

През летните месеци на 2018 г. на територията на Силистренска област съвместни българо-румънски екипи са проверили близо 200 моторни превозни средства и са съставили 45 документа за констатирани нарушения, припомнят от силистренската полиция.