Българският патриарх Неофит благослови Силистра за здраве и надежда

Негово Светейшество благослови силистренци преди отпътуването си след тридневното гостуване в Доростолска митрополия
Негово Светейшество благослови силистренци преди отпътуването си след тридневното гостуване в Доростолска митрополия

„Българската православна църква изпълнява своята мисия като обединител на българския народ и има своите начини и средства, за да въздейства на тези, които имат доверие в нея, в това число и на младите, и на тези, които имат нужда от духовна подкрепа”, заяви Българският патриарх Неофит при отпътуването си от Силистра.

Както писахме, Негово Светейшество бе на тридневно посещение в Доростолска митрополия по повод новия православен празник Събор на светите Доростолски мъченици. В съслужение с отци от Светия Синод и представители на православни църкви от 6 държави патриарх Неофит отслужи за пръв път съборната служба. Светите Доростолски мъченици са част от историята на България, заяви пред журналисти патриархът, и затова са удостоени с тази чест по предложение на Доростолския митрополит Амросий и с решение на Светия Синод. Новият празник е в тяхна прослава и за утвърждаване на вярата у тези, които ги почитат. Съборът на Светите Доростолски мъченици ще се празнува в третата неделя след Петдесятница „защото сега ни е необходима любовта към Иисус Христос, така, както те са я показали”, заяви патриарх Неофит.

Българският патриарх Неофит бе посрещнат с хляб и сол от кмета д-р Юлиян Найденов
Българският патриарх Неофит бе посрещнат с хляб и сол от кмета д-р Юлиян Найденов

Днес на централния площад „Свобода” предстоятелят на Българската православна църква бе посрещнат с хляб и сол от много силистренци, председателя на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, кмета на града д-р Юлиян Найденов, областния управител Стоян Бонев и други ръководни кадри, които получиха благословията на патриарх Неофит за здраве и надежда.

«Поздравявам добрите ръководители на града и властта, и местното духовенство, да е славно името на Силистра, като следват Христовия завет за любов и добър живот”, заяви пред събралото се множество от миряни патриархът. „За силистренската общественост, Вашето посещение е знаково, то е израз на уважение към нашата история, към значимостта на Доростолска епархия. Знак на преклонение към Доростолските мъченици. Вашето посещение днес е знаменателен момент. Добре дошли в Силистра. Градът с вековна история“, заяви в приветствието си д-р Юлиян Найденов. Медиите не бяха допуснати до срещата в общинската администрация, но от пресцентъра съобщиха, че по време на разговорите патриарх Неофит подчертал, че има единомислие и единодействие между светската и църковна власти, които следват Христовия завет за любов и добруване.

Кметът подарил на Негово Светейшество картина от местен художник, която да му напомня за Силистра. Председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова подарила книги от силистренски автори и вино и ракия, местно производство. Патриархът връчил на кмета икона с образ на Иисус Христос, с благодарност за богоугодните му дела.