; Българско и турско училище се побратимиха в Правда | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Българско и турско училище се побратимиха в Правда

Протокол за побратимяване подписаха основните училища „Св. Св. Кирил и Методий” в село Правда и „Селчук” в град Изник, област Бурса на Република Турция. Церемонията бе извършена от директорите на двете учебни заведения Сениха Неази и Исмет Ертюрк.

Идеята е двете училища да си партнират в учебния процес, да се опознаят учениците и преподавателите. Училищата ще си сътрудничат в областта на глобалното образование и с ученическите програми, ще се обогатяват професионалните възможности на персонала. Училището „Селчук” е работило с няколко училища от Италия, Франция, Молдова и други страни, основно в рамките на програмата „Еразъм +”. През летните месеци се очаква в с. Правда да гостува делегация от турското училище. През тези месеци учениците от Турция посещават курсове за езици и изкуства, които са част от програмата за партниране между двете учебни заведения.

Училището „Селчук” в гр. Изник има 266 ученици. Градът се намира на малоазийския бряг срещу мегаполиса Истанбул и има над 20 000 жители.

Училището в с. Правда е едно от най-големите в община Дулово и в него се учат 128 деца от селото. След завършване на основно образование продължават образованието си в учебни заведения в Дулово и Силистра. Село Правда има 1743 жители.

Домакините и гостите бяха на посещение при кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед, в ОУ „Христо Смирненски” в града, както и на откриване на изложба на учителя по рисуване Сечкин Хаджъсюлюш.

Коментирайте

Правила за коментиране