Ваканция! Да пазим живота на децата по пътя!

Днес в страната започна акция на полицията: “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”, съобщиха от сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР-Силистра.

Днес в страната започна акция на полицията: “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”, съобщиха от сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР-Силистра… Инициативата, която се организира ежегодно, ще продължи до 15 юни. Тя цели да се ограничат предпоставките за пътно-транспортни произшествия с участието на деца по време на ученическата ваканция.
През летния сезон рязко се увеличава интензивността на движението и почти всяка грешка на участниците в него – а най-вече децата, може да доведе до инцидент.
Практиката показва, че децата до 14-годишна възраст попадат в подобен инцидент най-често като пешеходци, когато са увлечени в игра или при неправилно и внезапно пресичане на платното, а тези до 17 години – като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди. Напоследък зачестяват пътно-транспортните произшествия по вина на неправоспособни водачи, включително юноши. Като съпътстваща причина за тях се отчита липсващият или недостатъчен родителски контрол.
За да намалят предпоставките за пътни инциденти с деца, по време на полицейската акция, ще се засили превантивният контрол на местата с повишена опасност за катастрофи. Освен пътни полицаи, в проверките ще се включат служители от охранителна полиция, полицейските и младши полицейските инспектори. Те ще следят за неправилно движение на непълнолетни по платното и ще се намесват  за предотвратяване на рискови игри.
Полицейските служители ще контролират спазването на ограниченията на скоростта в населените места и правилата за предимство, засилено ще бъде вниманието и за управление на двуколесни моторни превозни средства от неправоспособни  малолетни и непълнолетни.
През трите месеца на миналогодишната ученическа ваканция (юни, юли, август) в Силистренска област са допуснати 19 пътни произшествия с участие на деца, 6 от които са ранени.