Вандали и крадци се разшетаха из Силистра

Само на метри от Областната дирекция на полицията, неизвестни, засега, вандали се подиграха с труда и дръзновението на младите силистренци, решили поне с малко да разкрасят и подредят уютен кът за отдих на млади и стари.

Красивите пейки, монтирани около скулптурната композиция на влюбените до Новата баня, бяха подложени на грозно драскане със спрейове, необяснимо за нормалната логика. Скромната придобивка за гражданите е дело на неформалната група „МЕГА – Креатив“, и се осъществява с финансовата помощ на община Силистра по проекта „Младежта срещу насилието и наркотиците“. Затова от групата разпространиха сред медиите своето „Гневно обръщение“.

„Въпреки своя гняв и непоносимост към това деяние, ние ще довършим започнатото и ще продължим да творим и да създаваме… Но нека обществото ни се събуди и спре да толерира подобни действия!“, се казва в обръщението. „Подали сме жалби до компетентните институции и така, както вложихме своята креативност в това пространство, така и ще впрегнем всичките си ресурси, за да разкрием извършителите на това гнусно деяние!“, обещават „мегакреативните“ младежи и девойки.

Едва ли има нормален човек, който да толерира подобни прояви, а и те, като че ли понамаляха през последните години в Силистра. На възлови места в града и парка монтираха видеокамери, търговски обекти, банки и фирми също следят сградите и помещенията си, но засечените посегателства и техните извършители не стават достояние на обществото. От правоохранителните институции също няма информация за последващи наказателни мерки против вандали и крадци. Според юристи така щели да се накърнят правата на „хората“.

Да приложиш толкова организация, разходи за боя, „храброст“ и нахална дързост, също изисква известна креативност, коментираха днес минувачи край Новата баня.

Сутринта стана известен и още един вандалска акт, съобщиха озеленителки на „Синева“. На места в „идеалния“ център на Силистра, досами Паметника на добруджанските революционери, крадец посегнал върху засадените наскоро теменужки и иглики. Така напролет, когато цветните лехи цъфнат, тук-там ще останат празни места.