Васил Левски получи народната почит в чест на Деня на Независимостта

Стотина силистренци уважиха днес националния празник на България – 22 септември, Денят на Независимостта на Родината, и се стекоха пред паметника на Васил Левски.

111-годишнината от провъзгласяването на Манифеста в старата столица Велико Търново от Княз Фердинанд Първи и признаването от Великите сили – важен момент в историята на България, е с огромно значение за икономическото и социално развитие на страната, бе припомнено по време на ритуала.

Пред всички нас днес стои задачата да съхраним наследеното, да доразвием постигнатото, да опазим най-голямото национално завоевание – независимата българска държава – залог и опора за бъдещето ни“, заяви в словото си зам.-кметът на община Силистра д-р Мирослав Тодоров.

На празника присъстваха народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев, кандидатите за кметове Димитър Трендафилов и Момчил Неков, зам.-председателите на Общинския съвет Константин Стоилов и Иванка Ташева, представители на политически партии, институции и граждани. Традиционно най-стройни и многобройни бяха редиците на училищните отряди на младите възрожденци.

Пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски бъдещите първокласници от детска градина „Иглика“ и вокалните таланти на „До ре ми“ стоплиха душите и сърцата на силистренци с искрените си изпълнения на патриотични песни и стихчета.

С шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и на загиналите във войните от Дуловския край в града бе почетена 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. В тържественото честване се включиха жители и гости на града, неправителствени организации и политически партии.

В Силистренския държавен архив се пазят и документи за празнуването на първата годишнина на независимостта на България през 1909 г. От афиш от онова време е записано, че е имало дневно и вечерно шествие с факли, шествие на „юнаци“ /спортисти/ и колоездачи. Празненствата завършили с народни хора.

Издадена е заповед на градското общинско управление, според която всички заведения трябва да бъдат затворени от 12,00 до 16,00 часа на 22 септември. Нареждало се по всички обществени сгради и частни домове да бъдат поставени „чисти народни флагове“. Нарушителите на заповедта били глобявани по 50 лева – една десета от тогавашната заплата на общински чиновник.