ВиК-специалист от Силистра стана "Цар Лозар"

За 13 път в Силистра се проведе традиционният празник на виното „Сил

Красимир Иванов
Красимир Иванов

За 13 път в Силистра се проведе традиционният празник на виното „Силвин“ /“Силистренско вино“/. Организатор бе Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра. Неин председател е Божидар Боев. В ресторант „Чевермето” си дадоха среща майсторите и почитателите на хубавото вино. Надпреварата бе в категории за бели и червени вина и розе. Винопроизводители от региона и от… съседни области участваха с общо 52 проби.

Цар „Лозар” стана Красимир Иванов, технически ръководител на „ВиК” – район Силистра. Председател на съдийската комисия, съставена от членове на Черноморската регионална лозаро-винарска камара, бе Елеонора Карабоева. Тяхна бе честта на дегустират и изберат вината-първенци в отделните категории.
За втора поредна година бе връчена наградата „Лъвско вино” от Лайънс клуб – Силистра. Този път обаче тя напусна пределите на Силистренска област и попадна в ръцете на Бранимир Кирилов от русенското село Ценово. В категорията “Червено вино” като най-добро бе отличено виното на Димитър Димитров. Първи се класираха също „розе”-то на Петър Кирилов и бялото вино на Николай Михайлов. Иван Бялов обра 4 от общо деветте награди – отличени бяха дадените от него проби и в трите категории.

Тази година организаторите не забравиха да номинират и символично да наградят и фирмите-партньори на фестивала, а именно: „Мероне”, „Актуал”, „Спир`92”, „Младенова изба” – Тутракан и ресторант „Чевермето като домакин.
Гости на „Силвин`2010” беше винарска изба „Островит” /Румъния/.
За първи път бе връчена и специална награда – МЕДИАВИН`2010. Управителният съвет на Асоциацията отличи в. „Дръстър ПРЕС” сред кандидатурите на БТА и в. „Силистренски бряг” за цялостно отразяване дейността на лозарите и винопроизводителите на територията на област Силистра. Отлична оценка за организацията на фестивала „Силвин`2010” даде Денко Георгиев, секретар на Черноморската регионална лозаро-винарска камара със седалище Варна.
По негови думи никъде в страната няма такава традиция в регионален мащаб, която да се организира. Добре би било този Празник на домашното вино дори да разшири границите си и да обхване териториите и на съседни на Силистра области.
Незабравка КИРОВА