ВИП-ове от местната власт станали „миньори“ по схемата на Милен Пенчев

Кметове, зам.-кметове и общински съветници, както и хора без трудов стаж, били „клиенти“ на арестувания в петък директор на НОИ в Силистра Милен Пенчев, съобщиха в събота от Специализираната прокуратура.

Тя е повдигнала обвинение на директора на НОИ и още петима други, работещи там за участие в организирана престъпна група за източването на НОИ чрез фалшиви пенсии. Групата действала от 2017 г., като са уреждани пенсии чрез неистински осигурителен стаж за професии, включително от първа категория труд. Членовете на групата притежавали дебитните карти на пенсионерите и всеки месец си отчитали част от преведените им пенсии – това било заплащането, което те получавали, за да уредят фалшивите документи за инвалидна пенсия. „Задържа се дебитната карта, по която се получава пенсията, докато представител на групата не изтегли 10 000 лв., колкото струва услугата“, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Били подписвани и пълномощни, с които участниците в схемата лично посещавали пощенските клонове, от които са теглили пенсиите. Директорът на НОИ-Силистра диктувал по телефона на началника на отдел „Пенсии“ лични данни на мнимите пенсионери. С абревиатурата „СМЧ-Пенчев“ или „Силно мой човек – Пенчев“ служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно. Не са извършвани нужните проверки.

По време на разследването са претърсени 14 адреса и са иззети банкови карти, извлечения и ТЕЛК-ови решения. Има данни за 20 души, които са се възползвали от услугата. Освен директора на НОИ Милен Пенчев, обвинения получиха началникът на отдел „Пенсии“ в града, бивш служител на НОИ-София и тричленно семейство – баща, майка и син.

Милен Пенчев е директор на НОИ в Силистра отпреди 7 години, дотогава бе зам.-кмет на Силистра по финансите, настоящ общински съветник от партия „Социалдемократическа партия“. Преди 8 години бе кандидат кмет на Силистра от ВМРО. Бивш президент на футболен клуб „Доростол“.

2 thoughts on “ВИП-ове от местната власт станали „миньори“ по схемата на Милен Пенчев

  1. Ами посочете ги тези местни ВИП-ове,не само недомлъвки.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 1

Comments are closed.