Високите изкупни цени на тютюна връщат интереса към бранша

Производството на тютюн през последните години показва стабилизиране на сектора, смята председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България 2010 /НАТ -2010/ и президент  на UNITAB – Европа Цветан Филев.

Основание за това му дават междинните резултати от изкупната кампания на тютюна от реколта 2017 г., според които произведеният през миналата година тютюн ще бъде колкото през предходната година – 16 500 тона. Според досега сключените договори между производители и търговци такива количества се очаква да бъдат произведени и през 2018 г. Цветан Филев смята, че причина за тази тенденция са по-високите средни изкупни цени при ориенталските тютюни.

При сорта „Кабакулак” средната изкупна цена за миналата година е била между 4 и 4,20 лева за кг при 3,40 лева през 2016 г. От сортова група „Басми” сортът „Крумовград” е надхвърлил 7 лева, а гръцките сортове „Катерини” и „Гръцка басма”, които се отглеждат през последните години, са се продавали между 8,10 и 9 лева за килограм.

Над 80% от българския тютюн е за експорт, а тези сортове са търсени на международните пазари, обясни Цветан Филев. По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите изкупната кампания в страната за двете ориенталски сортови групи „Басми” и „Кабакулак” и едролистния „Бърлей” почти е приключила. Около 30% от суровината още не е изкупена само от сортова група „Виржиния”.

1 thought on “Високите изкупни цени на тютюна връщат интереса към бранша

 1. Айше що го гледаш тоз морков ма?
  😉
  – Напомня ми на Асан!
  – Толко голям ли ма?
  – Не ма Фатме, толко мръсен!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 3

Comments are closed.