Вицепрезидентът Илияна Йотова се възхити от хората и живота в Професор Иширково

Трябва специална държавна политика за българското село. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си на тържествена церемония в село Професор Иширково по случай 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков – основоположник на географската наука в България и 75-годишнината, откакто селото носи неговото име. Илияна Йотова бе първият представител на президентската институция от създаването й през 1990 г., посетила силистренското село.

„Държавата е тази, която трябва да си влезе във функциите, държавата е тази, която трябва да помогне на българското село не просто да оцелее, а да се развива, за да могат да останат тук младите хора“, заяви Илияна Йотова. Според нея трябва специална държавна политика за българското село, „затова, че има много пари в европейските фондове, затова, че трябва да се намерят пари от националния бюджет и да се знае какво развиваме, защо го развиваме“. „Именно тук, в Професор Иширково, сте доказали, че когато има воля, има политика, когато има желание на хората, а трудолюбието ние като българи си го имаме, нещата се получават“, подчерта Йотова.

В церемонията участваха представители на 11 институции от обществено-политическия, академичния и научния живот от 6 града в страната. Гости бяха и зам.областният управител Стоян Бонев, зам.кметът Денка Михайлова, зам.председателят на Общинския съвет Иванка Ташева, гости от академичните среди на БАН – географи и преподаватели в Софийския университет, от Аграрен университет Пловдив, от университетите в Шумен и Русе, както и много гости на селото. След тържествените слова бяха поднесени венци и цветя пред паметника на акад. Анастас Иширков в центъра на селото и последва празнична програма с участието на над 10 самодейни колектива.

Илияна Йотова се срещна с хората от селото, посети и най-голямата земеделска кооперация в Силистренско – „Нива 93“. Председателят на кооперацията Величка Славова показа на вицепрезидента социалните придобивки за иширковци и я разведе в новия хлебопекарен цех и огромното стопанство на кооперацията. Бяха посетени и кайсиевите масиви, осигуряващи голяма част от реколтата в страната.