Вицепремиерът Ивайло Калфин в Силистра: Не подценявайте изборите за Европейски парламент

През настоящия 4-годишен мандат като министър на външните работи просто не ми стигна времето за новия закон, касаещ политиката на България към българите в чужбина.

През настоящия 4-годишен мандат като министър на външните работи просто не ми стигна времето за новия закон, касаещ политиката на България към българите в чужбина… Това призна днес в Силистра по време на предизборна обиколка вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин. В дунавския град той бе придружаван от водача на силистренската листа на БСП за националния парламент Антон Кутев.

Ивайло Калфин и Антон Кутев със Светлана Великова /вляво/ и Нели Стоилова
Ивайло Калфин и Антон Кутев със Светлана Великова /вляво/ и Нели Стоилова

„Досега нашата политика към българите в чужбина бе малко разпиляна, но новия закон с промените стои на бюрото ми и се надявам следващия състав на правителството и парламента да започнат с него“, каза Калфин. За съжаление представителите на ГЕРБ и Атака използваха присъствието си в европейския парламент, за да хулят България и да решават свои вътрешно партийни проблеми, подчерта министър Калфин. Той припомни, че в Брюксел всеки депутат трябва да поставя на първо място националните въпроси, а не партийните.

Калфин и Кутев се снимаха с млади симпатизанти на БСП
Калфин и Кутев се снимаха с млади симпатизанти на БСП

Според Калфин, опонентите на „Коалиция за България“ в тези избори нямали ясни послания, не поемали конкретни ангажименти към хората и бягали от дебати. Като пример той посочи многократните покани от страна на премиера Станишев към столичния кмет Бойко Борисов за дебат. „Ако се разсее синята мъгла, ще се види, че там се връщат познати хора, като Иван Костов, които целят конфронтация, реваншизъм и разграбване на държавата под формата на приватизация, но този филм вече сме го гледали“, каза още Ивайло Калфин. Той препоръча коалициите в следващия български парламент да бъдат максимално изчистени от гледна точка на политическа ориентация, което щяло да е в полза на страната.“Тези 4 години са най-успешните за България в последните 20 години, във външнополитически план ние поставихме дългосрочни цели, отношенията ни с Русия са отлични, въпреки нашето евроатлантическо присъствие“, каза още Калфин.

Преди обяд вицепремиерът Калфин се разходи в Дунавския парк и отговори на много въпроси, зададени от добруджанци. Той обаче изненадващо наруши програмата си по време на обиколката в Силистра и посети сградата на местния театър, където в момента върви международния куклен фестивал „Ян Бибиян“. Той бе срещнат от директора на театъра Стефан Стайчев и режисьорката Теодора Гълъбова, които го дариха с фланелка на фестивала, а след това Калфин се разписа върху макет на цвете, пожелавайки успех на актьорите и фестивала.

Вицепремиерът отговори на много въпроси, зададени от добруджанци
Вицепремиерът отговори на много въпроси, зададени от добруджанци

Програмата на външния министър в Силистра завърши със среща на кафе с избиратели в хотел „Данубе“ и лекция пред студентите от педагогическия филиал на университета в Русе на тема „България и Европа“. „Не подценявайте изборите за Европейски парламент, там се взимат много важни решения, които имат отношение към България“, каза Ивайло Калфин.