Властите и партиите в Силистра бяха на първа линия в анти-тир протеста

Въпреки оптимистичните разнопосочни сигнали за решаване на проблема с преминаването на тирове през Силистра фондацията „Човек, природа, здраве“ на д-р Недко Белев отново организира протест пред ГКПП-то в Силистра. „Това е профилактичен протест, за да се задействат институциите и да спре най-сетне многогодишният тормоз над силистренци“, заяви д-р Белев.

За разлика от другите протести през годините на днешния „юбилеен“ – десети, се явиха най-вече ръководителите на държавните и местни власти, представители на партии. Те бяха дори по-многобройни от обикновените граждани, основно жители на околните блокове. Сериозното полицейско присъствие следеше да има ред и дисциплина.

В уречения 12-ти час областният управител Ивелин Статев, кметът д-р Юлиян Найденов, председателят на местния парламент д-р Мария Димитрова, общински съветници от управляващата и опозиционните партии преградиха с телата си улицата и не позволиха на тировете за влязат в граничния пункт.

Проблемът с тормоза на тежкотоварните машини е от пролетта на 2016 г. До различни институции през годините има адресирани няколко декларации с хиляди подписи, които алармират за шумовете, замърсяването и ежедневните опасности от възникване на пътнотранспортни произшествия по централни градски булеварди, застрашаващи живота и здравето на всички участници в движението – пешеходци, леки и тежкотоварни автомобили.

Според общинския съветник Златко Куртев, може би липсата на воля от страна на държавата е причина този проблем да продължава вече пета година и да не бъде решен до момента. Липса на воля или безхаберие, допълни той.

Гражданите, които излязоха днес на улицата, бяха категорични, че ще продължат да протестират, ако трафикът на камиони не бъде изведен извън града. Коментираха, че не бързат да се радват още, защото във времето доста се е говорело, но тежкотоварните автомобили все още са тук и са ежедневен стрес за живеещите в района на граничния пункт.