Власти и институции четоха приказки на най-малките

В детските градини и в училищата в Силистренско започна Седмица на четенето /11-15 декември/, която се провежда в цялата страна като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Откриването на инициативата бе в първия ден на седмицата в детска градина „Нарцис” с участието на кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Вчера се включиха председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, заедно с представители на областната администрация, Областния комитет на БЧК, РУО на МОН и др.

В предварителната програма по детски градини и училища ще се проведат тематичните изяви „Любими приказни герои гостуват на най-малките“, „Най-добър…“ – състезания за най-добър четец, разказвач и правописец, празник „С баба приказка разказвам“, акция за подаряване на книги „Ден на книгата“.

В четвъртък е „Маратонът на четенето“, в който продължава развитието на идеята публични личности да четат приказки или разкази пред различни аудитории. В „Твоят час“ подобни прояви имаше наскоро и в Спортно училище „Дръстър“ с ученици в 5-6 клас.

В рамките на програмата има организирани информационни срещи с родители за подкрепа на деца и ученици, които са с проблеми в езиковото развитие. Наскоро в световна класация стана ясно, че според авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене на 10-годишните българските четвъртокласници са се класирали на 11-то място от 50 държави, изпреварвайки връстниците си от САЩ, Франция, Германия, Испания, Дания и т.н.