Водните лилии отново събраха почитатели на природната красота

За дванадесети път село Малък Преславец бе домакин на традиционния Празник на водните лилии. В програмата бяха включени фолклорно надпяване на читалищни и пенсионерски художествени колективи от Силистренско и Русенско и състезание за най-добър рибар за деца до 18 години. В рамките на проявата се проведе и конкурс за детски рисунки и творби на приложното изкуство.

Празникът по традиция се провежда до езерото край селото в близост до р. Дунав – местността е известна като „Блато Малък Преславец” и Царството на водните лилии. В езерото има 46-декарова колония на бяла водна лилия, която според специалисти е най-голямата у нас колония на растението. То е със статут на застрашен вид в Червената книга на България. В района виреят 180 висши растения, които са около 4,8% от висшата флора на България.

В езерото на Малък Преславец са наблюдавани и 147 вида птици. Мястото, където се провежда празникът, е на около 5 километра северно от селото. До там има изградена пътна инфраструктура. Мястото е подходящо за риболов, разходка и почивка сред природата. В кметството на селото работи Информационен център, в който се предлагат информационни материали, бинокли и далекоглед за природолюбителите. Има изградени и обозначени екопътеки. Непосредствено до езерото се намира Рибарското селище. Мястото е много подходящо за пикник до река Дунав. Може да се закупи винаги прясна риба от рибарите.

Организатори на празника бяха община Главиница, кметството на Малък Преславец и селското читалище „Йордан Йовков-1946“ със съдействието на местната кооперация „Дунав 93”.