Връща ли се Черния шебек, видяли го край Силистра?

На старата черно-бяла снимка отпреди 60 години се вижда черният силует на чудовището, надничащо зад въдичаря
На старата черно-бяла снимка отпреди 60 години се вижда черният силует на чудовището, надничащо зад въдичаря

Когато бях дете, нямаше телевизия и бе нормално по-възрастните хора, когато навън е вече тъмно, най-често след вечерята и преди заспиване, да разказват приказки на нас, по-малките.

Основните герои бяха караконджули, вампири, таласъми, лами, змейове и всякакви други страхотии. Може би за това, че Дракула е от този край, не знаех, но много страх сме брали. Често по-големите деца се криеха навън и ръмжаха, чукаха и драскаха по вратите и прозорците, а ние по-малките треперехме от страх и се свивахме на купчинка в ъглите.

Един от страшните разкази бе този за Черния шебек, голямо черно чудовище, което бродело наоколо и крадяло каквото може, основно за ядене, а понякога и малки деца, разбира се само тези, които не слушат. Много често работещите по полето, а и рибарите около язовирите се кълняха, че са го виждали да обикаля и да ги наблюдава. Конете се плашели, кучетата ръмжали, но не се отделяли от стопаните си, а се криели в краката им. И много от хората се страхували да излизат на работа по полето или за риба около водоемите.

Защо Ви разказвам всичко това. Съвсем наскоро един познат ми донесе стара черно-бяла снимка, останала от дядо му, на която се виждаше нещо черно, което се крие зад въдичар. Преди дни се заговорило, че силистренци отново са видели черното чудовище да обикаля наоколо и той си спомнил за старата снимка, открил я в семейния архив и ми я донесе. Любопитен съм, да зная дали някой друг, знае нещо за Черния шебек или за черното чудовище!

 

Петко ГЕРАСИМОВ

3 thoughts on “Връща ли се Черния шебек, видяли го край Силистра?

 1. Навремето Черния Шебек крадял, каквото може, а сега за това си имаме кметска управа:)

  Палец нагоре 18 Палец надолу 1

 2. Черният шебек общински съветник ли е ?

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

  1. Черният шебек е в магазините.Там битува.Понякога отива и до бензиностанциите.

   Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.