Втори «реставратор» на Куршумлу джамия влиза в съда

През последните години майстори с различен ценз замазваха мухъла по стените на Куршумлу джамия
През последните години майстори с различен ценз замазваха мухъла по стените на Куршумлу джамия

Втори обвинителен акт за по-малко от 10 дни внесе Окръжната прокуратура в Силистра в Окръжния съд за противозаконен ремонт на «Куршумлу джамия» – художествен и архитектурен паметник на културата от национално значение, съобщи пресцентърът на варненската Апелативна прокуратура.

Този път в полезрението на държавното обвинение влезе 39-годишният Бюрхан С. от Дулово, който ще бъде изправен пред съда за извършени ремонтни дейности по интериора и подовата настилка на джамията. Подсъдимият е с мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева.

В периода от март до април 2015 г. без да притежава необходимите разрешения за извършване на ремонтни работи в сграда, паметник на културата с национално значение, подсъдимият Бюрхан С. наредил измазването на стените на джамията на два метра от пода, като изцяло са унищожени стенописи отпреди 500 години. Реставрацията им върху площ от 80 до 110 кв. метра ще струва около 27 000 лева.

Върху пода на „Куршумлу джамия“ било поставено дървено дюшеме, което скрило оригиналната керамична подова настилка. По фасадата на сградата необратимо е унищожен оригинален каменен градеж, чието възстановяване би оскъпило бъдещи консервационно-реставрационни работи. За подобни престъпления законът предвижда наказание затвор до 5 години или глоба от 2000 до 10 000 лв.

В хода на разследването бил разпитат имамът на новата джамия в Силистра, който посочил, че през пролетта на 2015 г. подсъдимият Бюрхан лично заявил пред него, че възнамерява да извърши ремонт на интериора на „Куршумлу джамия“ без разрешително. Наетите от него строителни работници искали да изхвърлят големи каменни плочи от прозорците, но имамът успял да ги спре с аргумента, че са на повече от 500 години. Предстои делото срещу Бюрхан С. да бъде насрочено за разглеждане в Силистренския окръжен съд.

Преди десет дни прокуратурата внесе в съда дело за незаконен ремонт на фасадата на джамията и срещу турския гражданин А. Ялчъндаг. Той предприел строителство в периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 г., като наел неспециалисти, които запълнили образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент. Според назначените експертизи по досъдебното производство тези материали били крайно неподходящи и се различавали по състав, плътност и цвят от оригиналния камък на джамията, построена в началото на 17-ти век. Съдебното следствие срещу А. Алчъндаг ще се води при условията на задочното производство, тъй като той успял да напусне България след като платил гаранция от 5000 лв. Тогава се оказа, че само турчинът държал ключа за мюсюлманския храм и го отключвал без Мюсюлманското настоятелство да знае какво се върши в него.

Всъщност ремонти в старата джамия се правят от десетина години и дали те са законни или не никой не го интересува. Единственият известен «официален» проект за реставрация бе осъществен през 2006 г., след като през 2004 г. тогавашният американски посланик Джеймс Пардю дари около 36 000 долара за това. Тогава специалисти-реставратори влязоха в храма и възстановиха древните стенописи и интериора в автентичния им вид. Здрави метални шини опасаха храма, за да не се разпадне от годините. Въпреки качествения ремонт влагата и мухълът се просмукаха през старите стени и отттогава майстори редовно замазваха с каквото сметнат долната част на сградата.

В началото на годината, когато се разбра, че дори ДАНС се занимава с незаконното строителство на паметника на културата от общинското ръководство коментираха, че: „Сградата Куршумлу джамия, която се намира в централната градска част на гр. Силистра е паметник на културата от 1983 г. Тя е собственост на Джамийското настоятелство. В деловодството на община Силистра няма постъпили документи за ремонт на сградата. Съответно няма входиран проект и съгласуване от НИНКН /бел. автора Национален институт за недвижимите паметници на културата/ Без проект, разрешения за строеж и становище на НИНКН и на Министерство на културата извършването на ремонтни или строителни дейности са непозволени.”

Преди десетина години в Силистра мюсюлмани регистрираха сдружение „Марифет» /»Подкрепа»/, от името на което се обърнаха към мюфтии от Румъния, Турция, Албания, Македония и други балкански страни, за да получат помощ за ремонт на храма и той да стане туристически обект. След земетресението във Вранча, единствената тогава джамия в Силистра пострадала и после с години е възстановявана. Имаше и идея да се построи ограда около Куршумлу джамия в границите на вакъфския имот, който е на 6-7 метра около сградата, за да бъде предпазена тя от вандалски набези, които бяха чести допреди 5-6 години.

Те не постигнаха нищо, но се появиха частни «благодетели» от близо и далеч, които инвестираха в мюсюлманския храм. В контекста на ставащото по света и на информациите за „клетки” на фундаменталния ислям в България, логично е правоохранителните органи да се задействат, а на човек да му дойдат подобни мисли и за Силистра. Още повече, че от дълго време градска тайна е, че въпреки забраната в старата джамия се водят религиозни служби. Посещават я хора, за които се твърди, че нямат връзка с официалните представители на мюсюлманското вероизповедание в региона.

Пред «Дневник» районният мюфтия Мюддесир Мехмед обясни случващото се около ремонта на джамията като анархия. „Всеки се прави на играч“, коментира Мехмед и каза, че не знае дали новият подсъдим е имал ключ за джамията. Мюфтията обясни, че настоятелството е предприело действия за предотвратяване на рушенето на джамията, което не можело да се нарече ремонт. Целта е да не се руши храмът преди да започне реставрацията му, да не падат мазилка и тухли от минарето върху преминаващите хора. Някои обаче това не ги задоволявало и се правили на «играчи и герои». Така Мехмед обясни поведението на нерегламентираните строители. „Изтървахме му края. Аз не съм от Силистра и няма кой да ме подкрепи“, завърши мюфтията. Той коментира, че мюсюлманското настоятелство не е искало реставрация на джамията, тъй като за нея са необходими 500 000.

 

Куршумлу джамия е паметник на културата от местно значение. Тя е един от архитектурните модели на Мимар Синан. Сградата е строена през първите десетилетия на 17-ти век. Описана е в пътеписите на Евлия Челеби в средата на 17-ти в. След Томбул джамия в Шумен и Ибрахим паша в Разград, Куршумлу джамия е третата по значение в Северна България. Тя отразява нaй-добре майсторството на османските архитекти. Името си получава от оловните листове, с които е покрит куполът й.

2 thoughts on “Втори «реставратор» на Куршумлу джамия влиза в съда

  1. Джамията е строена в началото на 17 век,а са унищожени стенописи на по-вече от 500 години.
    Интересноооооо,много интересно,това са първите стенописи изписани във въздуха.

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  2. На теория е възможно, като се има предвид, че всички джамии са строени върху основите на български църкви. По тези земи традиционната религия винаги е била християнство, и такова ще си остане!

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.