Въдичар с лодка заловиха в езерото „Сребърна“, ще го глобят

Служители на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе са установили нарушител, извършвал риболов с лодка в езерото Сребърна, съобщи пресцентърът на екоинституцията. Сигналът постъпил на 10 януари чрез отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав“.

Охраната на резервата при обход установила възрастен и дете, навлезли с гумена лодка в голямото водно огледало на езерото Сребърна, в близост до западния бряг. Това представлява нарушение на Закона за защитените територии, за което на гражданина ще бъде съставен акт.

На територията на Поддържания резерват „Сребърна“ е абсолютно забранено влизането с плавателни средства, освен на хората, притежаващи разрешително от министъра на околната среда и водите с научна цел или заснемане на фотографски кадри/филми. Освен, че представлява нарушение, навлизането с лодка създава опасност за живота и здравето на „любителите риболовци“, тъй като инспекцията не разполага с ресурс за спасителни операции.

В резервата е разрешено извършването на любителски риболов само на определените за целта места, които са регламентирани в Плана за управление на защитената територия. Всички те се намират по западната граница на резервата. Риболовът извън тези места представлява нарушение и се санкционира с индивидуални глоби.

Предвид предстоящото застудяване и потенциалната възможност за замръзване на водната повърхност на езерото, инспекцията не препоръчва извършването на спортен риболов.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.