; Въздушна и наземна атака срещу комарите в събота | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Въздушна и наземна атака срещу комарите в събота

Община Силистра уведомява жителите, че на 15 юли, събота, от 5,00 до 8,00 ч. ще започне авиационна обработка срещу популацията на комари.

Пръскането ще се извърши на територията на гр. Силистра и селата Айдемир, Ветрен и Сребърна. На същата дата от 20,00 до 22,00 ч. ще се извърши и наземна обработка срещу популацията на комари, като пръскането ще е на територията на селата Сребърна и Ветрен, а на територията на Силистра пръскането е на същата дата, но от 22,00 до 4,00 ч.

Пръскането ще се извършва в съответствие със законово регламентираните правила за гарантиране здравето на хората. Притежателите на пчелини/пчелни семейства, следва да не допускат достъп на пчели в горепосочения часови диапазон и на упоменатите места, за да се предотврати отравянето им. Препаратът, с който ще се извършва третирането на комари е „Ротрин 200“.

Той е безвреден за хората и домашните любимци, поради което няма карантинен срок. Обработката срещу комари в община Силистра се извършва в съответствие с указанията от Министерството на здравеопазването.

Според запазени документи преди 73 години са били използвани и други средства за борба с тези насекоми. От 2 до 350 лева са плащали в Силистра през 1944 г. за убити комари, доказва с документи бившият служител в силистренския държавен архив Мато Бренишки. Той се позовава на писмо на силистренския околийски лекар от 19 април 1944 г. до градската здравна служба, с което по нареждане на тогавашния Институт за борба с маларията в Бургас и на Главната дирекция на народното здраве „се налага да се проведе във всяко маларично селище на областта от учителите и учениците избиване на презимувалите комари“.

За 10 убити комара се плащат 2 лева, за 100 комара 25 лева, а за 1000 комара 350 лева. Има изискване убитите комари да се предават в цигарени кутии между памук и лигнин в близката маларична станция или на околийски лекар за изплащане на полагащото се възнаграждение. С окръжно на началника на противомаларичната станция в Силистра е обявена седмица за избиване на комарите от 23 до 30 април 1944 г.

2 коментара по “Въздушна и наземна атака срещу комарите в събота”

 1. Arahi каза:

  Голяма напаст са тези комари…

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 2. П. М. Скойката каза:

  Баба мие от Гарван, дядо от Попина, чичо ми живее в Малък Преславец.
  Те потвърждават онова,което Мато е споделил. Така дядо забогатял и си купил четири коня и три биволици.Предал четири чувала сушени комари, един чувал отделно само хоботите на комари,два чувал с там някакъв си комарешки орган.

  Ех, защо и днес няма кой да обяви такава акция. Не милионер, а мултимилионер ще стана, ако отида на гости на споменатите ми роднини.
  В Попина комарите са големи като врабчета.
  В Гарван като лястовички.
  В М. Преславец като барзи.

  Нека си пръскат във Ветрен. Нека.
  Аз ще отида в Попино и ще почерпя с анасонлийка попинските момци и като зачоластрим комарите ще ги натикаме във Ветрен.
  Ако ветренци не искат да ги споходи попинската комарешка напаст, нека ни посрещнат в началото на землището си с стъкленица или бърдуче, или бъкелче с кайсиева ракийца-двойна преварка. На калпак по две- три оки. Ние не сме алчни и пиеракийцовци.. Това количество ще ни стигне за загрявка.
  Иначе гърбината им да е яка.Ще им изпратим само дърти комари и бременни комарици.
  Внимавайте, ветренци

  Абе, кой се сеща за Попина и Гарван.
  Комарите кръвчицата ни смучат, ама що да сторим.
  Така си мрем. Мърцина…

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране