ВЪПРОСИ, ВЪПРОСИ…

Много въпроси възникват някак изведнъж, когато прозвучи този, станал вече традиционен за емисиите на Радиоцентъра, зов “Да спасим общинското радио!”.

Валентин Чернев
Валентин Чернев

Много въпроси възникват някак изведнъж, когато прозвучи този, станал вече традиционен за емисиите на Радиоцентъра, зов “Да спасим общинското радио!”… Няма да ги задавам наведнъж, а един по един, и ще започна от този: Давали ли сте си сметка от кого, всъщност, трябва да опазим радиоточките? От кого се мъчим да спасим единствената общинска медия в нашия наситен с информация и с информатори ден?
Точно така – от старейшините, които сами сме си избрали, или поне от една част от тях, от съветниците, или поне от днешното мнозинство от тях, които сме изпратили да решават въпросите на битието ни, от онези, на които плащаме – и не малко! – грешни пари в тази вълча криза, за да ни съветват уж. От тях!
Да бяха десет общински медии – то радиа, то вестници и списания, то телевизионни канали – да си рече човек: вярно, множко са, наистина тежат на бюджета на общината, нека закрием едната! А то – една-единствена не само в общината, а и в цялата област, колкото и да не им се вярва на някои. Единствена и като форма, и като професионална подготовка на екипа, и като натрупан в десетилетията зад нас опит, и като извоюван сред хилядите слушатели авторитет, и много още, за което ще стане дума по-нататък. Другите – частник до частника, любител до любителя, начинаещ до начинаещия, дето езика му колкото майсторлъка, а самочувствието му по-високо дори от амбициите и самомнението. Ясно ви е за кого говоря, нали?
И точно двама от тези, дето се именуват “радио-съсобственици” и като се подписват, не забравят да изтъкнат, че са и съветници, “брънза маре”, както казват съседите оттатък Дунава, правят предложение да бъде закрита същата тази единствена общинска медия, дето и бюджетът й е не скромен, а направо мижав на фона на техните харчове. Защото ако го няма радиоцентърът, към тях ще потече пълноводно поточе от обяви, съобщения, търгове на общината, заповеди, нареждания и какво ли не още на всички общински служби, дирекции и отдели, които общинското радио излъчва – като общинска медия –  безплатно, докато по тарифите на частното радио ще налее в джобовете на същите тези двамца хитреци хиляди и хиляди. Така че плитък и лъжлив е оня жалък пасквил – интервюто с госпожа Тодора – отпечатан на страниците на безплатната многотиражка “ГЕРБ”, в който тя заявява, че общинското радио не й пречело, защото нейната “Мелодия” работела цял ден. Работи, ама на празни обороти, защото обявите и рекламата на общината не отиват и няма да отиват там.
Общинското радио излъчва – безплатно! – всички анонси на културни институти в града, на символични цени са съобщенията, обявите и поздравленията на всички институции на територията на общината – на ТД на НАП и Здравната каса, Болницата и нейните поделения, МВР и Пожарната безопасност, Бюрото по труда и БЧК, съд и прокуратура, театър, читалища, спортни формации. Именно общинското радио изпълнява и присъдите на осъдените на обществено порицание. За заплащане не може да става и дума. Защото единствената общинска медия разглежда себе си не като институция, която трябва да внесе в общинския бюджет печалба, а като утвърдила се във времето форма на обществена услуга.
До този близък до ума извод би могла да стигне и разумната част от мнозинството, гласувало на 27. 04. закриването на общинското радио, с други думи – лишаването на хиляди хора от цялата област от тази обществена услуга. Частниците правят някакво предложение – тяхна работа, на тях алчността им диктува подобно поведение, а броят на гънките се оказва недостатъчен, за да ги предпази от капаните на собствената им безскрупулност. Но умните, съвестните, работещите в името на хората от общината биха могли да се сетят, че подобно предложение не е било обсъждано предварително на никакво ниво, в никаква комисия, че от него от километри вони на конфликт на интереси, че доводите му са смешни, обвиненията – жалки. Къде са били тези умни и съвестни в онова утро на понеделник, 27 април? Има ли ги сред гласувалите “за” закриването на общинското радио? Би трябвало да ги има – познавам част от тези хора, имам сред тях приятели. Или всичко друго, включая здравия разум, отстъпва, когато надделее политическият сърбел? Защото сърбел си е – да оставиш в разгара на предизборната кампания всички политически сили – без ГЕРБ – без обществена трибуна. Грозно, долно, отвратително! Но кое в политиката на тези партии не е грозно, долно и отвратително? Нали там всички удари са позволени, стига да уязвиш опонента – лъжи, провокации, инсинуации. Наистина всичко! Пък и това радио много се пречка – има лице и съвест и не само информира за това и онова, ами и воюва за всяка справедлива кауза – например против учителската стачка, например против продажбата на поликлиниката, та някои хора трябваше да връщат предварително получени “за услугата” пари. Или например против атаките срещу кмета на общината. И още, и още. Защо тогава да не се пробваме да му спрем кранчето? Е, щели да негодуват хората. Ами да си негодуват – ние в общинския съвет сме недосегаеми. Ама нямало да стане, защото има и съд като крайна инстанция. Но нали поне ще сме се опитали. Защо да не опънем нечии нерви? Защо да не пречим на работата на някои хора?
Такава е истината. Отговорът на първия въпрос, който си задаваме, е прост – длъжни сме да спасим общинското радио от онези, които са призвани да се грижат за него, заедно с всичко останало. Длъжни сме да го защитим не толкова срещу атаките на алчни частници, които не крият мераците си да го приватизират, а срещу решението на онези съветници от общинския ни съвет, представители на определена политическа сила – в случая ГЕРБ и “Атака” – които добре знаят: инициирането на политически скандали при тях отдавна е утвърдено като норма за привлича-не на общественото внимание. А шарената полянка на тукашните гербери има огромна нужда от внимание. Защото кой ги познава в обществото тези скорозрейки, да не питам кой ги уважава…
Е, да видим ще се получи ли!

Редакцията на сайта paralel44.info е готова да публикува и други мнения по темата.

9 thoughts on “ВЪПРОСИ, ВЪПРОСИ…

 1. Валентин Чернев доста се е разтревожил, че може да остане без работа.Не се тревожеше толкова когато уволниха Йордан Георгиев заради него.
  По темата: Няма нищо лошо да има общинско радио, но то трябва да излъчва емисии в интерес на гражданите и по теми които ги вълнуват.Това означава обективна информация и конструктивна критика към управляващите в Силистра.В действителност то се е превърнало в радио ласкаещо и хвалебстващо всички действия на кмета и неговия екип.Благодарим от такова радио.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. а ти специално като не знаеш защо Йордан Георгиев беше изгонен от разиоцентъра не се обаждай. аз мога да ти кажа, но не е прилично да разказвам истината в интернет пространството понеже съм възпитан човек. любен антонов я беше написал в един вестник. от това което знам мисля, че дори доста закъсняха с неговото уволнение от там. освен че е тотално некадърен и бездарен, освен че е болен от тщеславие и грандомания този човек има и други проблеми а освен това е и доста вреден и опасен за много хора в града поради болезнената си мания да сее интриги, той е социопат…спирам до тук че повече не ми се продължава.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Ей, другарю чернев! Очаквах по-смислен отговор, а то отново хленчене в стил соцреализъм. Недей, наистина си смешник! Не разчитай на Гьобелсовия или Химлеровия принцип – една лъжа повторена 100 пъти, става истина!
  Не разбра ли, че едночаската на Радиоцентъра се чува само в Силистра и околните села в общината – никъде другаде! Стига си набивал това, че била единствената общинска програма дето се чувала н цялата област. Ами не е така! Зет ми в Тутракан каза, че и там има радиоточка, смешка някаква като силистренската, и освен Хоризонт друго не се чува.
  Радиоцентърът излъчвал безплатно инфо на един куп изброени институции, все държавни т.е издържащи се, както и твоята заплатка, от нашите данъци. как пък един честен капиталист/комунист не се намери да рекламира в твоята „медия“, а? Не си ли се запитвал защо? Защото сте никои, безинтересни, ненужни, стари като бабините чорапи…
  Исках да се изразя поне този път по-лежерно, по черневски, ама как да стане, като другаря чернев хленчи, плаче, три реда сълзи и още толкова сополи…куп лъжи и комунистическа безпардонност.
  Ще взема да те цаня в моята медия, ще ти скъсам гьона от бач и търсене на обективна информация… нема кметски дитирамби, няма комунистически ямбове.
  Ех, мъка, мъка… Нооооооооо, класикът е казал „Има нещо гнило в Дания…в Радиоцентър Силистра, пардон…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Ха, пардон мошу, ша та набрашня… ам, то днес е празник на радиото и телевизията! Брех, пък тъй да вгорчим празника на др. чернев!
  Ех раз, еще раз, еще много, много раз… с праздником товорищ черненко! Всего хорошего!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Разходите за жична радиофикация са по-големи отколкото поддръжката на един радиопредавател. Неслучайно БТК се отказа да поддържа жичната мрежа.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. До анонимката:
  Възпитанието изисква да се обръщате на ВИЕ, а не на ти.Не сме яли, пили или спали заедно за да ми пишете на ТИ.
  Не съм защитник на Йордан Георгиев и изобщо не ме интересува дали той ще е шеф на радиота или Валентин Чернев.Въпроса е потребно ли е то на гражданите на Силистра и колко им струва това?Слугинаж много, качествена журналистика малко.Този проблем не е само в общинското радио.Но като такова то трябва да излъчва емисии които предстваляват интерес на повечето жители на региона.А не да свири с фанфари за управлението на кмета и тройната коалиция.Колка добре живеем всички усещаме.Няма нужда и радиото да ни го напомня.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Прочетох коментариите и с изненада установих, че има хора които слушат радиоточката. У дома няма такова нещо повече от 20 години – доста преди Промяната. Познавам бегло Й. Георгиев и В. Чернев, но не познавам човек от Силистренска област, който да слуша предаванията на въпросната медия. Ако нещо не се използва, то е непотребно – без значение дали е красиво или грозно; дали е стойностно или е жалко по съдържание и форма; дали в него работят професионалисти или аутсайдери. Ежедневно загърбваме полезни, красиви, стойностни неща, защото не са потребни

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Брей, това София някоя нова ултрамодерна държава ще да е, ха-ха.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. вие оправете софия, че с тия тризмерни технологии я задръстихте от боклук, и не се месете в нашите си, силистренски работи….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.